Home > Kultura > PRIČA O PAŠINOM KONAKU, SELAMLUKU I HAREMLUKU

PRIČA O PAŠINOM KONAKU, SELAMLUKU I HAREMLUKU

Zgrada Narodnog muzeja u Vranju postoji od daleke 1765. godine, ali iznenađujuće, u početku nije bila namenjena da postane muzej. Ova zgrada je zapravo bila pašin konak, a nalazi se iza Narodnog muzeja, gde se sada nalazi restoran.

Rauf-beg Džinić je sagradio ovaj pašin konak, koji se sastoji od dve zgrade – jedna je bila selamluk, gde je paša boravio, dok je druga bila haremluk, gde su bile smeštene pašine žene. Prva zgrada konaka bila je okrenuta ka ulici, dok se druga nalazila unutar dvorišta.

Nakon oslobađanja Vranja od Turaka, ćerka poslednjeg vranjskog paše Husein-paše, Abdulj hanuma, prodala je konak vladi Pajsiju, koji ga je kasnije poklonio gradu. U toj zgradi je kasnije otvorena prva Gimnazija, koju je pohađao i poznati pisac Borisav Stanković.

Danas se u nekadašnjem selamluku, od 1960. godine, nalazi Narodni muzej posvećen narodnooslobodilačkoj borbi. Kroz vreme, muzej je proširio svoje kolekcije, uključujući arheološko odeljenje sa numizmatičkom zbirkom i etnografsko odeljenje.

Narodni muzej u Vranju danas čuva preko 15.000 predmeta, koji svedoče o bogatoj istoriji i priči ovog regiona.

You may also like
Očuvanje kulturne baštine: Upoznajte istorijske spomenike i tradicije regiona u Srbiji
Očuvajte priču bogate istorije, kulture i Srpske tradicije
CRKVA U STABLU HRASTA KAO NESTVARNA KUĆICA IZ EPSKE FANTASTIKE, SVETI PANTELEJMON U SELU JOVAC

Leave a Reply