fbpx

Priča o Pašinom konaku, Selamluku i Haremluku

Zgrada narodnog muzeja u Vranju postoji od davne 1765. godine. Medjutim, tu nije oduvek bio muzej, niti je zgrada podignuta sa namerom da ikada to postane.

Narodni muzej (selamluk)

Zgrada koja se nalazi iza narodnog muzeja i koja je sada restoran, takođe, nije izgrađena sa namerom da to i bude. U početku, kada su izgradjene, te dve zgrade su bile pašin konak.

Haremluk

Pašin konak je sagradio Rauf-beg Džinić 1765. godine. Konak se sastoji od dve zgrade. U prvoj zgradi bio je selamluk za boravak muškarca, u kome je živeo paša, a u drugoj haremluk, deo u kome su bile smeštene pašine žene. Zgrada u kojoj je boravio samo paša nalazila se na ulici, a zgrada haremluka u dvorištu.

Unutrašnjost haremluka

Kada se Vranje oslobodilo od Turaka, Abdulj hanuma, ćerka poslednjeg vranjskog paše Husein paše, prodala je zgradu vladici Pajsiju koji ju je kasnije poklonio gradu.

U toj zgradi je bila otvorena i prva Gimnazija od 1881. do 1932. godine, koju je, kao sedmorazrednu, pohadjao i Borisav Stanković, a profesori su mu bili Radoje Domanović, Jaša Prodanović i još drugih. Zatim Gimnazija postaje opština.

U zgradi nekadašnjeg selamluka se nalazi Narodni muzej kao Muzej narodnooslobodilačke borbe od 1960. godine. Vremenon je muzej pored istorijskog, dobio i odeljenje arheologije dopunjeno numizmatičkom zbirkom i odeljenje etnografije.

Naš narodni muzej u svojim zbirkama ima preko 15000 predmeta, bogatu istoriju i lepu priču.

Autor: Miljana Pešić

Slične vesti