Home > Kultura > CRKVA U STABLU HRASTA KAO NESTVARNA KUĆICA IZ EPSKE FANTASTIKE, SVETI PANTELEJMON U SELU JOVAC

CRKVA U STABLU HRASTA KAO NESTVARNA KUĆICA IZ EPSKE FANTASTIKE, SVETI PANTELEJMON U SELU JOVAC

///
Comments are Off

U šumi sela Jovac, nedaleko od Vladičinog Hana, nalazi se minijaturna bogomolja posvećena Svetom Pantelejmonu. Ova crkva je dugo vremena bila skrivena od javnosti sve do pre nekoliko godina. Danas je ova mala crkvica postala popularna atrakcija, posebno među vernicima, zbog svoje jedinstvene lokacije – smeštena u stablu drveta.

Jovan Krstić iz Jovca je uz pomoć meštana izgradio ovaj pravoslavni hram 1991. godine. Crkva ima kapacitet za samo tri vernika i nalazi se u unutrašnjosti velikog hrasta. Inspirisan snom u kojem je gradio crkvu u kultnom drvetu pravoslavne mitologije, Jovan je odlučio da ostvari svoju viziju.

Iako su meštani prvobitno mislili da je Jovan samo šaljivdžija, oni su se pridružili i pomogli mu u izgradnji ove neobične crkve. Jovan Krstić više nije među živima, ali meštani sela Jovac ga se sećaju, posebno tokom verskih praznika kada ulaze u ovu neobičnu bogomolju, koja je postala njihovo svetilište.

Stotinak meštana Jovca smatra ovo svetilište, smešteno duboko u šumi, kao delo Božje ruke, s obzirom na to da hrast predstavlja sveto drvo. Crkvu je osveštao tadašnji sveštenik, Ljuba Novković.

Crkva koja je smeštena unutar stabla hrasta izgleda kao kućica iz bajke. Izgleda nestvarno i prepoznatljivo je po svojoj epskoj fantastičnoj arhitekturi.

Takođe, treba se setiti da je Jovac poznat po eroziji zemljišta i nastanku jezera kao posledica klizišta stenskih masa, od 1977. godine. Grupa od šest jezera postala je omiljeno okupljalište ljubitelja netaknute prirode i sportskog ribolova.

You may also like
PRIČA O PAŠINOM KONAKU, SELAMLUKU I HAREMLUKU