fbpx

Crkva u stablu hrasta kao nestvarna kućica iz epske fantastike, Sveti Pantelejmon u selu Jovac

Minijaturna bogomolja Svetog Pantelejmona se nalazi u šumi u selu Jovac kod Vladičinog Hana. Crkva je dugo bila sakrivena od javnosti, dok je nisu otkrili, što se dogodilo pre par godina. Danas je ova crkvica prava atrakcija, ali i omiljena kod vernika, zbog mesta na kojem se nalazi. U drvetu.

Crkva kao iz bajke kod Vladičinog Hana | Putevima pravoslavlja

Jovan Krstić iz Jovca je, uz pomoć meštana, 1991. godine izgradio ovaj pravoslavni hram, u kojem mogu da stanu samo tri vernika, u utrobi velikog hrasta. Uradio je to zbog svog sna u kojem on u kultnom drvetu pravoslavne mitologije gradi crkvu.

MOGU DA STANU SAMO TRI VERNIKA: Crkva u drvetu kod Vladičinog Hana ...

Iako su meštani mislili da Jovan sa njima izbija šale, prionuli su na posao i pomogli mu. – Jovan Krstić više nije među živima i meštani ga se sete kada u toku verskih praznika uđu u neobičnu bogomolju – priča Dragan Veličković, meštanin sela Jovac.

Nesvakidašnja crkva u utrobi hrasta! Čuda Svetog Pantelejmona kod ...

Svetinju koja je smeštena u dubini šume u Jovcu, stotinak seljana doživljava kao božijih ruku delo, s obzirom da znaju da se hrast smatra svetim drvetom. Tadašnji sveštenik, Ljuba Novković, je osveštao crkvu.

Crkva smeštena u stablu hrasta deluje kao nestvarna kućica iz epske fantastike.

Opstina Vladicin Han

Podsetimo se da je Jovac poznat po eroziji zemljišta i hidropoškom fenomenu nastanka istoimenih jezera, od 1977. godine. Stvorena je grupa od šest jezera, kao posledica katastrofalnog nezapamćenog klizišta stenske mase, i omiljeno su stecište onih koji vole netaknutu prirodu i sportski ribolov.

Slične vesti