U toku nam je Božićni post, tako da, čim sam odlučila da napišem neki tekst za rubriku „Kuhinja“ odmah sam znala da će to biti recept za moju omiljenu posnu poslasticu. Iako ja ne postim, znam koliko je ograničen meni svima vama koji postite, pogotovo kada su slatkiši u pitanju, pa kako bih vam makar malo olakšala uzela sam iz mamine sveske recepata ovaj prezanimljivi recept za posnu čokoladnu tortu.
Sastojci koji su vam potrebni za list su:
- 1 čaša vode
- 1 čaša šećera
- 3 kašike džema
- 1 kesica sode bikarbone
- 2 čaše brašna
- 1 vanilin šećer
- 200 g seckanih oraha
Izmešajte sve sastojke i pecite ih na papiru za pečenje. Neka vam pleh bude dimenzija oko 35×42 cm, a čaša za merenje ona od 200 ml.
Sastojci za fil:
- 300 g šećera
- 400 ml vode
- 400 g čokolade
- 400 g mlevenih oraha
- 400 g posne plazme
Šećer i vodu stavite da ključaju 1-2 minuta. Napokon toga ih sklonite sa vatre i dodajte čokoladu. Kada se smesa otopi, dodajte orahe i plazmu.
Zatim, kada se sve to potpuno ohladi dodajte 1 margarin, umućen sa 100 g šećera u prahu, pa sve to lepo umutite mikserom. Na kraju umutite 100 g posnog šlaga i kašikom ga umešajte u fil i napravite još 200-300 g posnog šlaga, koji ćete koristiti kasnije za filovanje.
Kada filujete tortu, redjate prvo list, zatim fil, nakon toga tanak sloj šlaga, a onda još jednom ponovite isti postupak. I voilà! Naša tortica je spremna!
Ja uglavnom ne jedem posne slatkiše, ali ovaj obožavam, tako da i vi koji ne postite, možete da se počastite. Prijatno!