fbpx

Žene u istoriji umetnosti

Ako se držimo statistike, ona će pokazati da su većina umetnika muškarci i to će se kao argument koristiti za opravdavanje mnogih seksističkih komentara upućenih ženama. Ne upućujući uvredu radu nekog umetnika, a ni samom umetniku, govorićemo o umetnicama: ženama čiji rad istorija nije prepoznala. A tu leži jednostavan problem: kroz istoriju žene su stvarale u senci, pod inicijalima ili lažnim imenima, jer drugačije njihovu umetnost ne bi prepoznali ili cenili.

Čak se i danas o njima zna vrlo malo. Zato je ovaj članak posvećen njima. 

Nadežda Petrović

Ja hoću da budem slikar, a ne žena. Žena ima dosta, a i ti si ih dosta spremila za taj poziv, no još nemaš umetnika. -Nadežda Petrović, Pismo majci, 1899. godine

Nadežda Petrović je bila srpska slikarka i fotografkinja. Takođe je i jedna od osnivača Kola srpskih sestara. Njen opus obuhvata oko trista ulja na platnu, stotinu skica i studija i nekoliko akvarela. Pripada pravcu fovizma. 

Za vreme svog života i stvaranja nije bila shvaćena od strane drugih umetnika sa ovih prostora, jer je u odnosu na njih stvarala ispred svog vremena, a prateći evropsku umetnost. Išla je zu korak sa evropskim ekspresionizmom i apstrakcijom.

Pored toga, ona je i prva žena ratni fotograf. Fotografijom se bavila za vreme Prvog svetskog rata.

Izvor: srednjeskole.edukacija.rs
Izvor: srednjeskole.edukacija.rs

Milena Pavlović Barili

Barili je poreklom iz poznate italijanske umetničke porodice. Bila je slikarka i njen rad ostavio je značajan trag u istoriji umetnosti.

Bila je veoma cenjena u Evropi i Americi, dok je Srbija njeno stvaralaštvo kritikovala  govoreći da njenim delima nedostaje patriotizam.

Što se samog stvaralaštva tiče, njen stil odlikuje veliki uticaj renesansne umetnosti i broji se oko 300 njenih slika. Pored toga, pisala je i poeziju na španskom, italijanskom, francuskom i srpskom jeziku i napisala je oko 60 pesama.

Izvor: www.vreme.com
Izvor: www.vreme.com

Marija Ana Mocart

Marija Ana Mocart bila je starija sestra poznatog kompozitora Volfganga Amadeusa  Mocarta i veruje se da je bila jednako talentovana kao i njen brat, a možda i talentovanija.

Već u sedmoj godini života počela je da svira čembalo i bila je sposobna da izvodi veoma zahtevne muzičke komade i da napiše note za gotovo svaku kompoziciju koju čuje. Sam otac ju je opisao kao jednu od najveštijih izvođača u Evropi. 

Do svoje osamnaeste godine išla je na turneje sa svojim bratom. Međutim, kako je u to vreme samo devojčicama bio dozvoljeno da nastupaju javno, a za devojke i žene je značilo gubitak reputacije, ona je time prestala da se bavi.

Ipak, do samog kraja života nije prestala da se bavi nekim vidom muzike.

Izvor: www.historyandwomen.com
Izvor: www.historyandwomen.com

Anđelika Kaufman

Anđelika Kaufman bila je švajcarska neoklasična slikarka koja je imala veoma uspešnu karijeru. Bila je slikarka istorije, portreta, pejzaža i dekorativna slikarka.

Bila je jedna od članica i osnivača Kraljevske akademije u Londonu 1768. godine.

Ipak, njen uspeh nije joj obezbedio mesto koje zaslužuje. Zanimljivo je da na grupnoj slici osnivača Kraljevske akademije ona i Meri Moser (takođe jedna od osnivača) nisu smele biti prikazane zajedno sa muškim osnivačima već su uključene samo na posebnim portretima.

Izvor: artherstory.net
Izvor: artherstory.net

Autor: Milica Jovanović

Slične vesti