fbpx

Završeno snimanje filma „Mrak“ u okolini Vranja, u glavnoj ulozi Slavko Štimac

U okolini Vranja je završeno snimanje psihološkog trilera Mrak (Darkling) scenariste i reditelja Dušana Milića.

Volonteri Crvenog krsta Vranje su u ponedeljak 01. jula obezbeđivali snimanje filma u okolini Korbevca, nadomak Vranja.

„Volonteri su za vreme snimanja filma sanirali povredu skočnog zgloba i oguljotinu podkolenice“, saopšteno je na Fejsbuk stranici Crveni krst Vranje.

Foto Crveni krst Vranje
Foto Crveni krst Vranje

Snimanje filma počelo je krajem maja.

Film „Mrak“ inspirisan je istinitom pričom o porodici koja, nakon ratnih sukoba devedesetih, ostaje na svom ognjištu na Kosovu i Metohiji: danju ih štiti KFOR, a kada padne noć, preživljavaju strašna mučenja.

Drama se odvija u leto 2004. godine, nakon „martovskog pogroma” i prati sudbinu jedanaestogodišnje devojčice Milice koja živi u planinskim zabitima Kosova sa majkom i dedom iščekujući i dalje informaciju da li joj je otac, koji je nestao pre godinu dana, uopšte živ.

Foto Crveni krst Vranje

Svaku noć porodica je primorana da se povlači u zabarakadiranu kuću, prestravljena psihološkim pritiskom kojem su izloženi čim se smrkne, navodi se u saopštenju za medije.

Dok vojnici italijanskog KFOR-a oklopnim vozilima danju prevoze decu u školu smeštenu u portu pravoslavnog manastira a noću stoka nestaje iz dvorišta, sveštenik bodri malobrojno stanovništvo da ostane na svojim ognjištima… sve do trenutka kada spoznaju i sami da li je potmuli horor odjek ratnih vremena ili njihova uobrazilja.

Foto Crveni krst Vranje

Nakon filmova „Guča”, „Jagoda u supermarketu”, „Travelator” kao i serija „Folk” i „Sumnjva lica”, scenarista i reditelj Dušan Milić svoju biografiju obogatiće psihološokim trilerom „Mrak” koji se bavi  metaforom straha, ali skrivenom pozadinom svakodnevnih bezličnih vesti o životu srpskog stanovništva na Kosovu.

Foto Crveni krst Vranje

U glavnim ulogama su Slavko Štimac (deda Milutin), danska zvezda srpskog porekla Danica Ćurčić (ćerka Vukica), Miona Ilov (Milica), Nikola Rakočević (sveštenik Dositej), Andrea Boska (italijanski vojnik Mauricio).

Direktor fotografije je Kiril Prodanov iz Bugarske, scenograf Milenko Jeremić iz Srbije, montažer Jorgos Mavrosparidis iz Grčke, montažer zvuka Kristian Ajdnes Andersen iz Danske, snimatelj zvuka Frančesko Morosini.

Foto Crveni krst Vranje

„Mrak” je korpodukcija Srbije, Danske, Bugarske, Italije i Grčke, a podržali su ga: Filmski centar Srbije, Danski filmski institute, Filmski centar Bugarske, Italijanski regionalni fond “Fondo Audiovisio FVG”, Filmski centar Grčke, EURIMAGES fond Saveta Evrope, MEDIA kreativne Evrope i Nacionalna Danska televizija DRTV.

Producent filma je Snežana Hauvelingen iz Srbije, ispred kuće This and That Production I Film Delux International.

J.R.

Slične vesti