fbpx

Zašto je baš 8. maj Svetski dan Crvenog krsta i ko je bio Anri Dinan?

Svetski dan Crvenog krsta obeležava sa 8. maja, na dan kada je rođen Anri Dinan, koji je osnovao jedan od najmadonijih i najstarijih humanitarnih pokreta.

Anri Dinan potiče iz ženevske bogate porodice, a nakon studija se posvetio bankarstvu. Slučajno se obreo usred pobesnele bitke kod grada Solferino kada je krenuo da sklopi posao sa Napoleonom III. Prizor koji je tamo zatekao, na hiljade vojnika koji se međuaobno ubijaju i sakate, kao i užasna ljudska patnja ranjenika, naterao ga je da promeni tok svog života.

Pored toga što je istog trenutka promenio svoje planove i počeo, motivišući, da organizuje ljude iz okolnih mesta da ranjenima pruže pomoć, došao je i na ideju da sve zemlje na svetu treba da formiraju organizacije koje bi pomagale bolesnima i ranjenima u raznim sukobima, ne obazirući se na to kojoj strani pripadaju.

Анри Динан — Википедија, слободна енциклопедија

Anin Dinan je i sam bio potpuno posvećen stvaranju međunarodne organizacije čiji bi cilj bio ublažavanje patnje i pružanje pomoći svima kojima je ona potrebna. Kako je zapostavio svoj posao zbog ideje kojoj se posvetio, Dinan je bankrotirao i završio u bedi, u jednom sirotinjskom domu. Međutim, ideju koju je poklonio svetu imala je daleko bolju sudbinu nego on sam, pokret Crvenog krsta je nastavio sa razvijanjem i postao je prihvaćen u celom svetu.

Dok je ostareli Dinan bio u sirotinjskom domu, na njega je naišao jedan mladi novinar koga je privukla životna priča oronulog čoveka i napisao je tekst o njemu. Tekst biva objavljen u novinama, a tvorac pokreta Crvenog krsta, po drugi put u životu, dobija zasluženu pažnju javnosti.

Biva mu dodeljena Nobelova nagrada na samom početku XX veka, od strane norveškog parlamenta i na taj način Dinan postaje prvi dobitnik ove nagrade.

Medjunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja dobitnik ...

Iako Nobelova nagrada donosi veliko materijalno bogatstvo, Dinana to nije interesovalo. Novac koji je dobio doniral je Crvenom krstu i drugim humanitarnjm organizacijama koje su posvećeno pružale pomoć onima kojima je ona potrebna. Nastavio je da živi u istom domu za uboge gde je desetak godina kasnije i preminuo.

U znak poštovanja prema Anri Dinanu, od 8. mana 1948. godine se u celom svetu obeležava Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

Slične vesti