fbpx

ZAKLETVA, PLAVE KAPE I CRVENE MARAME, 29. novembar, dan kada se rodila Jugoslavija

Na današnji dan 1943. godine na Drugom zasedanju u AVNOJ-a u Jajcu, u Drugom svetskom ratu udareni su temelji nove socijalističke Jugoslavije.

29. novembar se slavio gotovo šest decenija kao državni praznik SFRJ. Posle više od deset godina od raspada te zajednice, novembra 2002. godine je i zvanično ukinut.

Taj datum je ušao u istoriju 29. novembra 1943. godine, kada je održano Drugo zasedanje AVNOJ-a u Jajcu, na kome je doneta odluka o federalnom ustrojstvu Jugoslavije, a kraljevskoj vladi zabranjen povratak u zemlju.

AVNOJ je tog dana bio proglašen proglašen za vrhovno zakonodavno i izvršno državno telo, koje je donelo istorijske odluke o uređenju Jugoslavije. Tim odlukama ustavnog karaktera su vrhovni državni organi nove Jugoslavije bili izgrađeni, te je taj datum, zbog tog dana, zapisan kao dan kada se stvorila nova Jugoslavija.

AVNOJ je odlučio i da nova Jugoslavija bude po demokratskom principu kao državna zajednica ravnopravnih naroda.

Josip Broz Tito koji je tada bio generalni sekretar Komunističke partije Jugoslavije i vrhovni komandant Narodno-oslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije biva proglašen za maršala Jugoslavije.

Od 1945. godine, posle rata, 29. novembar se slavi kao dan Republike i u nekadašnjoj SFRJ je bio jedan od najvećih praznika. Proslavljao se dva neradna dana, prema tadašnjem Zakonu o državnim praznicima, uz svečane akademije u glavnim gradovima republike bivše države.

1964. godine je ustanovljena nagrada AVNOJ-a, delila su se razna ordenja, dok su djaci prvaci dobijali crvene pionirske marame.

U Srbiji se 2001. godine ovaj praznik obeležio poslednji put, jer ga je Savezna skupština zvanično ukinula sledeće godine sredinom novembra.

29. novembar je do 1997. godine slavljen kao dan sećanja na Drugo zasedanje AVNOJ-a, ali je od tada počeo da se praznuje kao dan kada je 1945. Jugoslavija i formalno prestala da bude monarhija i postala republika.

Ta zamena nastala je zbog kritike da je SRJ nastavila obeležavanje praznika nepostojeće države – federacije šest republika – koja se raspala 1991.

Slične vesti