fbpx

Vratile se rode u naš grad – par roda, Baja i Jana, i ove godine posetile svoje staro gnezdo

U selu Donji Neradovac, kod Vranja, i ove godine, kao i par prethodnih godina, predivan par roda se vratio u svoje gnezdo.

Čim je zasijalo sunce i proleće se već uveliko odomaćilo u naš grad, par roda je ponovo sleteo u svoje gnezdo, koje su svile pre par godina na jednom napuštenom električnom stubu u Donjem Neradovcu. Za nas samo električni stub, za njih toplina i dom.

Ovaj par roda je pravi melem za oči i već godinama uveseljavaju naše sugrađane, kako one najmlađe, tako i starije. Svi vole da bace pogled i spaze šta to one rade u gnezdu, a one kao pravi domaćini, zajedno čiste svoje gnezdo, kako bi bilo spremno za polaganje jaja.

Niko ne može da ostane imun na ovaj prizor, pa čak i u ovom ludom vremenu punom haosa i brige, čovek zastane na tren i gledajući ih zaboravi na sve. Kao što se to dešavalo i ranijih godina, rodama su se najviše obradovala deca, te su im, kao stari dobri drugari, nadenuli imena, Baja i Jana.

Baja i Jana se svake godine ostvare u ulozi roditelja i odgaje po dva mladunca. Do sada su prema mladuncima uvek pokazivali ljubav i brigu. Uz svoje mlade su i na prvim časovima letenja sa krova na krov i nikada ih ne ostavljaju same.

Kada jesen pokuca na naša vrata i lišće krene da žuti, Baja i Jana sa ostatkom porodice kreću na daleki put u neke toplije krajeve. Njihov običaj nalaže da naprave veliki krug oko sela, pre nego što odaberu pravac, kao pozdrav meštanima, a onda u miru krenu ka jugu.

Slične vesti