fbpx

Vranjsko pozorište priprema predstavu ,,Božji ljudi”

Prvi dan u novoj pozorišnoj sezoni glumci su prisustvovali čitajućoj probi sa kojom je svečano započela priprema novog komada.

Nakon dvomesečne letnje pauze, ansambl pozorišta ,,Bora Stanković” u Vranju počeo je sa radom.

,,Božji ljudi”, zbirku pripovedaka Bore Stankovića scenski obrađuju značajni poznavaoci Borinog dela. Dramatizacija pripada Milici Kostić, a režiju potpisuje Nataša Radulović. Kada je reč o glumačkoj ekipi, novo ostvarenje pozorišta ,,Bora Stanković” iznose Radmila Kocevska, Bojan Jovanović, Marko Petričević, Milena Stošić, Dragan Živković, Tamara Stošić, Ivana Mladenović, Jelena Filipović i drugi. Premijerno izvođenje predstave vranjska publika može da očekuje u oktobru.

,,Božji ljudi“ čuvenog vranjanskog pisca Borisava Stankovića posvećeni su ljudima koji su odbačeni od strane društva, žive van njega i čine svet poniženih i potlačenih. Nesreća jeste nešto što ide uz njih, ali nije u njima samima. Odvojeni od svojih porodica, oni lutaju putem koji ih vodi do cilja, pa makar on bio i sumanut. Takve sudbine Borinih likova na scenu postavlja pozorište ,,Bora Stanković“ i na taj način neguje umetničku vrednost, po mišljenju mnogih književnih kritičara, jedne od najlepših zbirki srpskog realizma.

Često nagrađivana dramatizacija Borinih romana i pripovedaka odavno je na repertoaru pozorišta u Vranju. Predstave ,,Tašana“, ,,Koštana“, ,,Stari dani“, ,,Pevci“ i druge čuvaju vranjsku kulturnu baštinu i sećanje na Boru, čije ime pozorište i ponosno nosi. Svojom premijerom u oktobru ,,Božji ljudi“ će ovo nastaviti.

Slične vesti