fbpx

Vranjanka bajkerka učesnica na Međunarodnoj moto štafeti

Kristina Dejanović iz Vranja pridružila se Međunarodnoj ženskoj moto-štafeti, i sa bajkerkama iz čitavog sveta prisustvovaće primopredaji štafete koja je 5. aprila ujutru na graničnom prelazu Preševo.

Šest žena krenule su iz Vranja u petak u 8 ujutru, da preuzmu štafetu na ovom graničnom prelazu.

Zajedničkim snagama, na svojim dvotočkašima, bajkerke iz čitavog sveta, za godinu dana obići će svih šest naseljenih kontinenata i proneće prvu međunarodnu žensku moto-štafetu kroz oko 120 zemalja. Bez obzira na vremenske uslove, 365 dana, bajkerke će jedna drugoj u ruke predavati štafetu i voziti je dalje, do sledeće destinacije, do sledeće bajkerke, sve dok štafeta ne bude obišla svet i vratila se na mesto odakle je krenula.

Vrele gume Međunarodne ženske moto-štafete stale su na put 27. februara 2019. godine vožnjom iz Velike Britanije, a očekuje se da će se tamo nakon obilaska sveta na dva točka, vratiti 20. januara 2020. godine, što će označiti kraj ove velike avanture.

Dvadesetšestogodišnja Kristina iz Vranja aktivno vozi motocikl šest godina.

„Ljubav prema motorima sam nasledila od tate. Počela sam da vozim od osmog razreda osnovne škole kada mi je kupio „skuter“, a onda je došlo vreme kada sam dobila svoj, da kažem, ozbiljniji motor“, objašnjava Kristina za Čaršiju.

Deo je ovog nesvakidašnjeg poduhvata, dodaje, i nije se dvoumila oko prijavljivanja zato što prvi put postoji organizacija ovakvog tipa za žene koje voze motore, kod nas, a i u svetu.

Bajkerke, nakon Preševa obilaze Niš, Nišku tvrđavu, Ćele-kulu.

„Zatim idemo do manastira Manasije. Onda odlazimo u Beograd gde imamo organizovan doček i žurku za sve u klubu „Wurst Platz“. U subotu se polazi ka Horgošu, ali ja nisam još uvek sigurna da li ću nastaviti vožnju“, kaže Kristina.

Ovom štafetom, ističe, skreće se pažnja na značaj preventivnog pregleda kada je u pitanju rak kod žena.

„Svaka učesnica nosiće roze maramu oko ruke kao simbol borbe protiv raka, u znak podrške onima koji se bore, koji su se borili i onima koji su, nažalost, tu bitku izgubili“, kaže Kristina.

Štafeta će kroz Srbiju proći 5. i 6. aprila. U Srbiju će ući na graničnom prelazu Preševo, a izaći dan kasnije na graničnom prelazu Horgoš. Ukupna dužina štafete kroz Srbiju iznosi oko 650 kilometara. Ideja je da se usput kroz video-reportažu, koja će zabeležiti prolazak štafete kroz Srbiju, i fotografije predstavi deo kulturno-istorijske baštine Srbije, onoliko koliko to ograničeno vreme dozvoljava, što će biti prikazano na velikoj izložbi koja će se održati u Londonu nakon završetka štafete.

Ovu ideju su pokrenule bajkerke iz Velike Britanije, sa Hejli Bel (Hayley Bell) na čelu, s ciljem globalnog ujedinjenja i stvaranja moto-sestrinstva između žena u moto-svetu širom planete. Ali i davanjem podsticaja i inspiracije ženama da se odvaže i zakorače u motociklizmu. Zvaničan broj registrovanih učesnica na zvaničnoj Fejsbuk stranici premašio je 15.000 bajkerki. A, svakog dana sve je više žena koje se priključuju ovoj jedinstvenoj avanturi gde i broj prijavljenih žena u Srbiji svakodnevno raste.

Čitava avantura može se uživo pratiti preko GPS-a na zvaničnom sajtu WRWR štafete, što avanturu čini još zanimljivijom.

J.R.

Slične vesti