fbpx

Veliki petak, dan Isusovog stradanja i najtužniji dan u hrišćanstvu

Danas je Veliki petak, dan koji simbolizuje stradanje Isusa Hrista i njegovo raspeće na krstu na Golgoti. Smatra se za najtužniji dan u hrišćanstvu.

Kako verovanja kažu, Isus je tog dana odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod Pontija Pilata, rimskog prokuratora, koji ga je i osudio da bude raspet na krstu.

,,Oče, oprosti im jer ne znaju šta rade!” bile su reči koje je Isus izgovorio gledajući kako narod i vojnici postupaju sa njim.

Veliki petam je uvek postan dan. Običaj ne da se tada farbaju uskršnja jaja. Najčešća boja za jaja je crvena i ona simbolizuje krv Hristovu.

Na Veliki petak se ne peva i ne veseli se. Niti zvone crkvena zvona od Velikog četvrtka pa sve do Vaskrsa, kada je, prema verovanju, Isus Hrist vaskrsao, jer crkvena zvona u pravoslavlju predstavljaju radost.

Uskrs je ove godine u Srbiji obeležava u vanrednim okolnostima usled pandemije koronavirusa. Građanima je dozvoljeno da se kreću samo do 17.00 časova, kada će početi „policijski čas“ koji će trajati sve do utorka u 05.00 sati. Ne dozvolite da vas to omete, već proslavite ovaj praznik najlepše što možete.

Slične vesti