fbpx

Umetnik za cvetove od papira – Ivana Ristić

Čaršija: Danas su na ceni i jako popularni ručni radovi, kreativne i inovativne dekoracije, negde u tom svetu si i ti pronašla sebe. Reci nam malo više o onome čime se ti baviš.

Ivana: Ono čime se ja bavim jeste izrada cvetova i dekoracija od krep papira. Ova vrsta umetnosti seže vekovima unazad, javlja se kako u Kineskoj kulturi, tako i u Meksičkoj. Izrada cvetova od papira bila je popularna i u Evropi u Viktorijanskom dobu. Međutim, što se tiče modernog vremena, modni bum i popularnost dekoracija od papirnih cvetova donela je Chanel-ova modna revija za proleće-leto 2009. godine. Naime, veliki pečat ovog chanel-ovog šoua bile su ručno rađene dekoracije od belih papirnih cvetova koje su prekrivale ogradu stepeništa, kao i sve stubove u sali. Ovo je skrenulo veliku pažnju svetske javnosti na ovu vrstu umetnosti. Ubrzo su modni brendovi, poput Louis Vuitton-a, u svojim kampanjama počeli da koriste velike papirne cvetove, a svoju primenu oni su našli i u dekoracijama za venčanja, u vidu velikih papirnih zidova za fotografisanje, dekoracija za stolove, bidermajera, ukrasa za kosu i cvetića za goste.

Čaršija: Otkad si ti počela da se baviš ovim i šta te privuklo da se okreneš baš dekoracijama od papira?

Ivana: Relativno skoro sam počela da se bavim ovim.  Želeći da pronađem nešto što će moje venčanje učiniti jedinstvenim i čarobnim, pronašla sam  predivne cvetne dekoracije od papira. Nisam se pritom zaljubila samo u izgled svih tih bidermajera, aranžmana i cvetnih zidova, zaljubila sam se u tehniku izrade, u tu divnu umetnost. Otkrivanjem ove vrste dekorisanja, otkrila sam novi deo sebe. Stvarajući laticu po laticu, raslo je moje uzbuđenje koje se preplitalo sa kreativnošću koju oduvek gajim u sebi i sa ljubavlju prema venčanjima. Iz cele te euforije i radosti, nastali su moji prvi cvetovi i prvi bidermajeri.

Čaršija: Da li se baviš samo izradom dekoracija za venčanja ili su tu uključene i druge vrste cvetnih aranžmana?

Ivana: U početku je moj fokus bio samo na bidermajerima od papira i dekoracijama za venčanje, ali sam usavršavajući tehniku izrade shvatila, da je spektar mogućnosti neograničen i da se ovim divnim cvetovima može ukrasiti sve i mogu da se primene za bilo koju priliku. Tako sam počela da izrađujem i popularne „flowerbox“ aranžmane, pojedinačne ruže koje su savršen znak pažnje dragoj osobi, a i odličan poklon pratilji na maturskoj večeri. U planu mi je i izrada korpica sa cvetovima od papira, kao i slova prekrivenim cvetovima.

Ruza od papira Ruza od papira

Čaršija: Kako si naučila da izrađuješ cvetove i šta je sve potrebno za njihovu izradu?

Ivana: Naučila sam najveći deo putem youtube tutorijala kao i čitanjem blogova i postova na tu temu. Naravno, bilo je potrebno dosta strpljenja i vežbe da bi svaki cvet delovao autentično. Usput sam otkrila i dosta autorskih knjiga u kojima je detaljno opisana izrada cvetova, ali sam za mnoge cvetove i sama osmislila šablone i pravim ih po svojim merama.

 

Za izradu cvetova potrebno je pre svega mnogo strpljenja i volje, kao i dosta vremena jer  sve do najmanjeg detalja se ručno izradjuje, osim toga potrebna je i mašta, kada pustim mašti na volju nastaju najlepše kreacije . A što se materijala tiče, ja koristim vrlo kvalitetan italijanski krep papir, satenske trakice, til, perlice, boje, iglu, konac i lepak.

Čaršija: Šta je ono što izdvaja ovu vrstu umetnosti i ovakvu vrstu dekoracija od dekoracija od pravog cveća?

Ivana: Ono što je mene privuklo kod cvetova od papira jeste to što postoji bezbroj mogućnosti u kombinaciji boja, oblika i veličina. Ne postoji ograničenje. Ne zavise od godišnjeg doba, ni klimatskog pojasa. Zub vremena ne može da naudi cvetovima od papira i oni su takoreći večni. Jako dugo čuvaju uspomenu na divne trenutke i mogu da se koriste više puta, to jest jedan cvetni aranžman može da krasi više svečanosti. Uvek mi je bilo žao što buket od pravog cveća uvene posle dan-dva, sa cvetovima od papira taj problem ne postoji, oni su postojani i jako dugo izgledaju kao i prvog dana.

Ove, i mnoge druge dekorativne proizvode možete videti više na facebook i instagram profilu na linku ispod.

https://www.facebook.com/ivana.ristic.568
https://www.instagram.com/aurorapaperflowers/

Slične vesti