fbpx

Učesnik Narodnooslobodilačke borbe, narodni heroj i Vranjanac – Sima Pogačarević

Sima Pogačarević je rodjen 1908.godine u Vranju, gde je završio osnovnu skolu i naučio stolarski zanat. Bio je pokretač otpora protiv fašizma. 1930.godine je postao član Komunističke partije Jugoslavije. Zbog ilegalnog partijskog rada, bio je uhapšen krajem 1934.godine, ali zbog negostatka dokaza, ubrzo pušten na slobodu.

1937. godine Vranjanac i Blažo Orlandić, takođe učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije, formiraju organizaciju Saveza komunističke omladine Jugoslavije u vranjskoj gimnaziji.  Pored toga, Sima rukovodi i sindikalnim ogranizacijama, kulturno-prosvetne grupe, aktivi SKOJ-a i drugim organizacijama. Izabran je za prvog sekretara 1940.godine kada je održana Prva mesna konferencija komunista iz Vranja, na čelu Mesnog komiteta KPJ.

Krajem 1940.godine je odveden u radni logor u Ivanjici prilikom hapšenja komunista i antifašista u Kraljevini Jugoslaviji. Povratkom iz logora u rodni grad, Sima je radio na pripremama oružanog ustanka, a ubrzo posle toga je prebačen u Leskovcu gde je radio kao sekretar Okružnog komiteta KPJ.

20. decembra 1941.godine poginuo je u sukobu sa okupacionim snagama bugarske vojske i policije, na Dobrim Vodama u blizini Vranja.

27.decembra 1951.godine je proglašen za narodnog heroja ukazom Prezidijuma Narodne skupštine Republike Jugoslavije.

U Vranju postoji ulica sa imenom narodnog heroja Sime Pogačarevica, na čijem početku je postavljena njegova bista na kružnom toku koja je okrenuta i gleda ka kući u kojoj je narodni heroj živeo. Biste ima i u  kasarni ,,Prvi pešadijski puk Knjaza Miloša Velikog’’ i u krugu fabrike namestaja ’’Simpo’’, kao sećanje na najpoznatijeg stolarskog radnika. Jedan izviđački odred u Vranju nosi naziv po ovom velikom narodnom heroju heroju. Takođe, u samom centru Vranja, na kući u kojoj je rođen i živeo sa svojom sestrom Slavkom, stoji spomen ploča sa rečima:

,,Za vreme nenarodnih režima, u kući Sime Pogačarevića, održani su partijski sastanci mesnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije Vranje, a za vreme okupacije donete su odluke o formiranju Prvog Partizanskog odreda i početku akcije protiv okupatora.’’

2014. godine u izdanju Književne zajednice ,,Borislav Stankovic’’ objavljena je knjiga, vranjskog hirurga dr Vukašina Antića, pod nazivom:  ,,Novi prilozi za biografiju narodnog heroja Sime Pogačarevića’’ u cijem zaključku piše: ,,Pada nam na pamet da su sve pobedničke istorije uvek pisane sebično, lažljivo, koristoljubivo i onako kako zaista odgovara pobednicima. Naš posao je uvek mala, ali iskrena nada da ipak možemo posle toliko vremena da nešto popravimo i približimo istini’’.

Sama knjiga pokazuje autorovu nameru da otkrije svoje porodične povezanosti sa porodicom Pogačarevića, i da što objektivnije razjasni životni put i pogibiju utemeljivača partizanskog pokreta u vranjskom kraju.

Slične vesti