fbpx

Učenici OŠ Svetozar Marković u humanitarnoj akciji „Čep za hendikep“

Učenici prvog razreda OŠ „Svetozar Marković“ u Vranju, odeljenja 1/1 učestvovali su u humanitarnoj akciji „Čep za hendikep“, koja ima za cilj sakupljanje čepova sa plastičnih flaša čijom prodajom mogu da se obezbede određena novčana sredstva za humanitarne akcije.

Đaci su sa svojom učiteljicom Gordanom Pavlić uspešno realizovali akciju, a prema njenim rečima, ova obrazovna ustanova ima potpisan Memorandum o saradnji sa Udruženjem Čep za hendikep.

„U školi mogu da se prikupljaju čepovi koje šaljemo kurirskom poštom. Na ovaj način razvijamo empatiju kod dece i humanost. Čepovi su spakovani i danas ih šaljemo”, kaže učiteljica Gordana u izjavi za Čaršiju.

Foto OŠ Svetozar Marković

Udruženje „Čep za hendikep“ predstavlja izvornu „grassroots“ građansku inicijativu koja je nastala kao društvena reakcija na nepovoljnu zakonsku regulativu u Srbiji, koja predviđa zamenu ortopedskih pomagala.

„Naša akcija koja traje od septembra 2012. godine, funkcioniše tako što građani dobrovoljno prikupljaju čepove sa plastičnih flaša, koje zatim prikupljamo i prodajemo kompanijama koje se bave reciklažom tvrde plastike. Za dobijeni novac kupujemo osobama sa invaliditetom nova ili polovna ortopedska pomagala. Na osnovu prispelih prijava, i nakon procene naše stručne komisije koju čini tim lekara specijalista, kupujemo adekvatna ortopedska pomagala”, navodi se na zvaničnom sajtu udruženja.

Misija udruženja je poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom i zalaganje za ostvarivanje punog potencijala svake osobe sa invaliditetom uz korišćenje raspoloživih resursa u zajednici.

U akciji prikupljanja čepova uključeno je više od 650 predškolskih ustanova, oko 800 osnovnih škola, 220 srednjih škola, ministarstava, ambasada, preko 580 društveno odgovornih kompanija i preduzetnika iz cele Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

„Svojim aktivnostima delujemo na promenu društvene svesti i odgovornosti, kako prema životnoj sredini, tako i prema osobama sa invaliditetom. Kroz iskustva u radu, nastojimo da unapredimo usluge, kako bi osobe sa invaliditetom bile u prilici da iz upotrebu adekvatnh ortopedskih pomagala ostvare svoj pun potencijal”, kažu iz udruženja.

J.R.

Slične vesti