fbpx

Učenici OŠ Branko Radičević održali priredbu Put na Kosovo povodom Vidovdana

Povodom Vidovdana koji se obeležava 28. juna u Srbiji, učenici OŠ ,,Branko Radičević” u Vranju pripremili su priredbu Put na Kosovo.

,,Danas je 28. jun, Vidovdan, praznik veoma značajan za naš narod. Tim povodom, učenici trećeg razreda iz odeljenja 3/1 su sa svojom učiteljicom, Milevom Arsić, pripremili priredbu Put na Kosovo”, kažu iz ove obrazovne ustanove.

Foto OŠ Branko Radičević

Značaj Vidovdana za srpski narod proističe iz istorijskih događaja koji su vezani za taj datum. Od svih je najznačajniji Kosovski boj, pogibija kneza Lazara (1371—1389) i tzv. propast Srpskog carstva, pa se tog dana, pored svetog Amosa, od početka 20. veka slavi i crkveni praznik Svetog velikomučenika kneza Lazara i svetih srpskih mučenika.

Foto OŠ Branko Radičević

Praznik je posvećen Caru Lazaru, jednom od srpskih velikana koji su vladali srpskim carstvom nakon smrti Dušana Silnog.

Foto OŠ Branko Radičević

Vidovdan predstavlja Dan žalosti, pa je srpski narod zadržao običaj da se na taj dan ne igra i ne peva, te da se zaustave svi veliki poslovi.

Za Vidovdan se u crkvama obavljaju pomeni za sve postradale u ratovima. Vidovdan je državni praznik u Republici Srbiji. Obeležava se radno, a u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine, odnosno 15. juna po starom kalendaru na Gazimestanu i predstavlja sećanje na poginule u svim ratovima.

Prema predanju crkve, uoči boja na Kosovu knezu Lazaru se javio anđeo Gospodnji, a njegove reči zabeležio je narodni pesnik: „Kojem ćeš se privoljeti carstvu dal’ zemaljskom ili nebeskome?“

Na mestu bitke na Gazimestanu, kao endemska vrsta postoji crveni kosovski božur. Prema narodnom verovanju, u ponoć uoči Vidovdana, reke postanu crvene i poteku uzvodno.

J.R.

Slične vesti