fbpx

U gradskoi crkvi Uspenje presvete Bogorodice se dočekuju mošti Surduličkih mučenika

,,Obaveštavamo vernike, da će u subotu, 30.03.2019.godine u 16.00 časova, u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Sobini u Vranju, biti organizovan doček moštiju Svetih Surduličkih mučenika” – navode iz Eparhije vranjske, gde će u nastavku, Episkop vranjski Gospodin Pahomije služiti bdenije.

Iz Eparhije pozivaju verni narod da svojim prisustvom uveliča događaj, i u zajednici i blagodati Duha Svetoga uznesu molitve Gospodu i Svetim Surduličkim mučenicima, takođe pozivaju se sugrađani na poklonjenje njihovim moštima proslavljujući ovaj radostan događaj u vranjskoj Eparhiji.

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice Sobina

Sagrađena je 1820. godine u naselju Sobina, na temeljima stare srednjevekovne crkve. Obnovljena je 1925. godine, a 2003. godine renovirana je njena krovna konstrukcija. U njoj se ističe njen spratni deo namenjen ženama, zatim ikonostas čije su ikone nedavno restaurirane.

Crkva Uspenje Presvete Bogorodice

Veliki broj vernika iz grada i okoline se okuplja kod ove crkve na praznik Velike Gospojine 28. avgusta. Za ovaj hram zanimljiv je i jedan obačaj. Povodom Bogojavljenja voda se osveštava i u crkvi Uspenja presvete Bogorodice u naselju Sobina. Veliki broj vernika prisustvuje tom činu kome su prethodil liturgija i litije oko hrama.

Po tradiciji ,na ovaj dan, bira se kum i to tako što ponudi najveću sumu za Časni krst. Par stotina metara od crkve, nalazi se stara vodenica, jedina koja je odolela zubu vremena.

Put nje krene veliki broj vernika ne bi li prisustvovao starom običaju da se najhrabriji okupaju u skoro zaleđenoj vodi, i tako pridobiju Časni krst. A hrabrih po pravilu nema mnogo. U prelepom zimskom ambijentu, u skoro netaknutoj prirodi, nastavlja se slavlje uz trubače i topli čaj.

Slične vesti