U Ekonomskoj održan Sajam obrazovnih profila, prilika da se osmaci upoznaju sa radom škole

0

Učenici završnih razreda svih osnovnih škola na području grada Vranja, mogli su danas da se upoznaju sa radom Srednje Ekonomsko-trgovinske škole na Sajmu obrazovnih profila, koji je održan u Sportskoj sali ove škole.

Direktor Ekonomsko-trgovinske škole u Vranju Mome Andonović, kaže da je razlog organizovanja sajma ovog tipa veća konkurencija srednjih škola, kao i problem smanjenja broj učenika.

„Posećujemo osnovne škole i prezentujemo osmacima koje profile nudi naša škola, kao i sve detalje o profilima, a sve s ciljem da animiramo učenike da upišu našu školu. Svakako da postoji perspektiva i što se tiče daljeg školovanja. Srećem svoje bivše učenike koji sa uspehom završavaju skoro sve fakultete, osim medicinskog. Ekonomska škola ne znači samo ekonomija i pravo“, kaže Andonović u izjavi za Čaršiju.

J. Ristić

Pegagog škole Jelena Tasić, ističe da će na sajmu osmaci dobiti potpune informacije o školi i o obrazovnim profilima koji se upisuju u školskoj 2019/2020. godini.

„Budući srednjoškolci danas mogu da čuju za šta ih školujemo, osposobljavamo i šta dalje mogu da upišu sa našim obrazovnim profilima. Smatramo da će od naših učenika koji imaju iskustva dobiti prave informacije i mislimo da je ta vršnjačka edukacija mnogo efektnija. Sledi nam državna matura koja se polaže u srednjoj školi, pošto se ukida prijemni na fakultetima i zato nije svejedno koju će srednju školu deca izabrati“, kaže Tasićeva.

Jedna od novina u predstojećoj školskoj godini je, dodaje, smer trgovac po dualnom modelu obrazovanja.

„Bitno nam je da roditelji znaju da je dualno obrazovanje učenje kroz rad i da će učenici teoriju dobijati od nas u školi, a da će praktične veštine sticati kod poslodavca. Kontaktirali smo poslodavce koji su prihvatili da školuju učenike po ovakvom modelu. Učenici će sticati veštine, obavljaće praktičan rad, dobijaće novac za to i imaće siguran posao kada budu zavšili tri godine po ovom dualno obrazovnom sistemu“, objašnjava Tasićeva.

Pravni tehničar je, dodaje, promenio naziv u pravno poslovni tehničar, za koji će škola tek dobiti nastavni plan i i program.

J. Ristić

Ekonomsko-trgovinska škola u Vranju obrazuje učenike u dva područja rada, i sledećim obrazovnim profilima:

Ekonomija, pravo i administracija – Ekonomski tehničar, poslovni administrator, finansijski administrator, službenik u bankarstvu i osiguranju, pravno-poslovni tehničar.

Trgovina, turizam i ugostiteljstvo – Turističko-hotelijerski tehničar i trgovac po dualnom obrazovanju.

J.R.

Prethodni tekstNa današnji dan rođena je Desanka Maksimović
Sledeći tekstDan otvorenih vrata u Gimnaziji za buduće srednjoškolce

Ostavite komentar

Molimo Vas da unesete komentar!
Ime