fbpx

U Ekonomskoj održan Sajam obrazovnih profila, prilika da se osmaci upoznaju sa radom škole

Učenici završnih razreda svih osnovnih škola na području grada Vranja, mogli su danas da se upoznaju sa radom Srednje Ekonomsko-trgovinske škole na Sajmu obrazovnih profila, koji je održan u Sportskoj sali ove škole.

Direktor Ekonomsko-trgovinske škole u Vranju Mome Andonović, kaže da je razlog organizovanja sajma ovog tipa veća konkurencija srednjih škola, kao i problem smanjenja broj učenika.

„Posećujemo osnovne škole i prezentujemo osmacima koje profile nudi naša škola, kao i sve detalje o profilima, a sve s ciljem da animiramo učenike da upišu našu školu. Svakako da postoji perspektiva i što se tiče daljeg školovanja. Srećem svoje bivše učenike koji sa uspehom završavaju skoro sve fakultete, osim medicinskog. Ekonomska škola ne znači samo ekonomija i pravo“, kaže Andonović u izjavi za Čaršiju.

J. Ristić

Pegagog škole Jelena Tasić, ističe da će na sajmu osmaci dobiti potpune informacije o školi i o obrazovnim profilima koji se upisuju u školskoj 2019/2020. godini.

„Budući srednjoškolci danas mogu da čuju za šta ih školujemo, osposobljavamo i šta dalje mogu da upišu sa našim obrazovnim profilima. Smatramo da će od naših učenika koji imaju iskustva dobiti prave informacije i mislimo da je ta vršnjačka edukacija mnogo efektnija. Sledi nam državna matura koja se polaže u srednjoj školi, pošto se ukida prijemni na fakultetima i zato nije svejedno koju će srednju školu deca izabrati“, kaže Tasićeva.

Jedna od novina u predstojećoj školskoj godini je, dodaje, smer trgovac po dualnom modelu obrazovanja.

„Bitno nam je da roditelji znaju da je dualno obrazovanje učenje kroz rad i da će učenici teoriju dobijati od nas u školi, a da će praktične veštine sticati kod poslodavca. Kontaktirali smo poslodavce koji su prihvatili da školuju učenike po ovakvom modelu. Učenici će sticati veštine, obavljaće praktičan rad, dobijaće novac za to i imaće siguran posao kada budu zavšili tri godine po ovom dualno obrazovnom sistemu“, objašnjava Tasićeva.

Pravni tehničar je, dodaje, promenio naziv u pravno poslovni tehničar, za koji će škola tek dobiti nastavni plan i i program.

J. Ristić

Ekonomsko-trgovinska škola u Vranju obrazuje učenike u dva područja rada, i sledećim obrazovnim profilima:

Ekonomija, pravo i administracija – Ekonomski tehničar, poslovni administrator, finansijski administrator, službenik u bankarstvu i osiguranju, pravno-poslovni tehničar.

Trgovina, turizam i ugostiteljstvo – Turističko-hotelijerski tehničar i trgovac po dualnom obrazovanju.

J.R.

Slične vesti