fbpx

Tribina: Kako su oboreni NATO avioni tokom agresije na SRJ 1999. godine

Udruženje potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije – Okružni odbor Vranje, u sali Galerije Narodnog muzeja u Vranju, 12. aprila od 19.00 časova organizuje tribinu o obaranju NATO aviona 1999. godine.

Tema o kojoj će biti reči podsetiće i otkriti manje poznate detalje u vezi sa dramatičnim događajima iz vremena odbrane od NATO agresije. Na prijemčiv način prezentovaće se zanimljivo traganje za istinom o efikasnosti 3. raketnog diviziona 250. raketne brigade PVO, dokazima patriotizma, stručnosti i efikasnosti jedinice koja je jedina u našoj vojsci oborila tri, a pogodila još više letelica Alijanse. Tokom izlaganja gospodina Slaviše Golubovića biće detaljno opisani postupci prilikom obaranja NATO aviona: F-117A, F-16CG i B-2.

Gospodin Slaviša Golubović, je sa svojim ratnim drugovima slavnog Trećeg raketnog diviziona 250. raketne brigade, detaljno opisao i u knjigu pretočio događaje i okolnosti tokom otkrivanja, rada borbenih posluga i obaranja NATO aviona. U knjizi ,,Pad noćnog sokola” želeo je da od zaborava sačuva sve činjenice, kao i da ih suprotstavi mnogim netačnim verzijama koje su se minulih godina pojavljivale u javnosti. Čak je uspeo da za potrebe knjige dobije i izjavu američkog pilota koji je te ratne noći za dlaku izbegao pogibiju ili zarobljavanje.

Diskusije i predavanja na tribini daće odgovor i na pitanje kako su raketnim sistemom druge generacije gađani, pogađani i obarani najsavremeniji avioni četvrte i pete generacije.

Uvodnu reč daće predstavnik Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije i istraživač iz oblasti istorije Vladimir Lović.

Slične vesti