fbpx

Tomi Stil – Vranjski Džambalaja

Tomi Stil, (Alija Eminović), takođe poznat kao niški Mango Džeri ili vranjski Džambalaja, urbana je legenda Niša i Vranja. Rođen je u Vranjskoj banji. Slavu u Nišu stekao je svirajući gitaru na ulicama ovog grada. Tomi Stil poznat je u Vranju, Nišu ili i u Beogradu, gde je takođe “nastupao”.

Autor: Novica Jovanović – Nocka

Bio je poznat po autentičnom pevanju. I pored činjenice da mu je na gitari uglavnom falilo par žica, Tomi Stil je okupljao veliku masu dok je svirao i pevao. Jedan od nadimaka (Mango Džeri) dobio je tako što je izvodio pesme ovog poznatog jazz muzičara.

Drugi nadimak dobio je po pesmi grupe Creedence Clearwater Revival – Jambalaya, pa je bio poznati i kao Džambalaja. Nišlije su uglavnom mogle da ga sretnu na mostu kod niške tvrđave ili u “Voždovoj ulici”, mada to nije bilo pravilo, tako da su Nišlije lako mogle da ga sretnu u bilo kom delu grada.

Sudbina vranjske i niške legende nije tačno poznata danas. Zna se da se pojavio u filmu “Cigani lete u nebo” i da je tako zaradio novac kojim je sagradio kuću blizu Niša. Iako se na internetu pojavila informacija da je Tomi Stil preminuo, tačan datum nije poznat javnosti.

Tomi Stil – Džambalaja je ostavio veliki uticaj na starije Vranjance i tako ostao upamćen u ovom gradu. I danas se njegove pesme i nastupi prepričavaju među Vranjancima. Neki se čak i sećaju reči njegovih pesama. Sve ovo je pomoglo da Tomi Stil postane urbana legenda i da ga se građani Vranja i Niša i dalje sećaju.

 

Slične vesti