fbpx

TART TATIN

SASTOJCI:
– 6 jabuka
– 200 g šećera
– 50 g margarina
– 1 kašičica cimeta
– sok od 1 ½ limuna
– sok od ½ pomorandže
– rendana kora pomorandže

Za testo:
– 200 g brašna
– 100 g margarina
– ¼ kašičice soli
– ½ dl vode

NAČIN PRIPREME:
1. U brašno dodati hladan margarin i so, pa mikserom sjediniti namirnice. Zatim dodati hladnu vodu, pa rukama umesiti glatko i elastično testo. Prekriti ga folijom i odložiti u frižider da odstoji minimum jedan sat.
2. Oljuštiti jabuke, pa ih iseći na jednake delove. U dubljem tiganju ili šerpi karamelizovati šećer na jakoj vatri. Zatim dodati margarin, dobro promešati, pa dodati sok od 1½ limuna i ½ pomorandže, te narendanu koru pomorandže. Začiniti cimetom, smanjiti vatru na umereno, dodati jabuke, pa sve krčkati 15 minuta.
3. Jabuke rasporediti u vatrostalnu okruglu posudu. Preliti ih sa kašikom-dve sosa. Izvaditi testo i razvući oklagijom na debljinu od 2-3mm. Jabuke prekriti testom. Površinu testa izbušiti čačkalicom.
4. Zagrejati pećnicu na 200 stepeni, pa peći tart 20-25 minuta. Kada se po pečenju tart prohladi, servirati ga izvrnutog iz posude, jabukama okrenutim nagore. Po želji, preliti ostatkom sosa ostalog pri kuvanju voća.

Autor: Anastasija Ristić

Slične vesti