fbpx

Svetski dan zdravlja pod sloganom ,,Podržite medicinske sestre i babice”

Svakog 7. aprila se obeležava Svetski dan zdravlja. Ove godine ovaj dan je posvećen medicinskim sestrama i babicama pod sloganom ,,Podržite medicinske sestre i babice”.

Medicinske sestre imaju ključnu ulogu u promociji zdravlja, prevenciji bolesti i pružanju primarne zdravstvene nege i zdravstvene nege u zajednici. Medicinske sestre i babice su često prvi, a ponekada i jedini zdravstveni radnici koje ljudi vide, a kvalitet njihove procene nege i nege u procesu lečenja je od presudnog značaja. Deo su lokalne zajednice deleći njenu kulturu, snage i ranjivosti i na taj način mogu da oblikuju i pruže efikasne intervencije za ispunjavanje potreba pacijenata, porodica i zajednica – poručuju iz Batuta.

Medicinske sestre i babice predstavljaju 50 odsto globalne zdravstvene radne snage, a danas su, zajedno sa zdravstvenim radnicima, u prvim redovima borbe protiv koronavirusa.

Kako bi im se zahvalili i pružili dodatnu podršku, građani širom Srbije svakog dana u 20 časova izalze na svoje prozore i terase i pozdravljaju ih aplauzom. Lep gest! Pored tog aplauza, svim zdravstvenim radnicima bi mnogo pomoglo kada bismo ostali kod kuće.

Pomozite im najbolje što možete i ostanite kod kuće!

Slične vesti