fbpx

Svetski dan smeha: smeh aktivira ćelije koje ubijaju ćelije tumora

Danas je Svetski dan smeha.

Svetski dan smeha se obeležava dva puta godišnje, 10. januara i 2. maja. Ova tradicija je utemeljena a još 1998. godina rečenicom jednog Indijca, Madan Kataira: ,,Smeh je najbolji lek”.

Ovaj čovek je dokazao da je smeh zaista najbolji lek protiv mnogih bolesti, kao i protiv stresa koji je izvor velikog broja istih.

Treba podsticati ljude na više smeha kako bi smanjili nivo stresa, umanjili brigu i depresiju, ojačali imunitet i osećali se bolje. To je cilj obeležavanja Svetskog dana smeha. Veliki broj naučnika i lekara podseća da bi trebalo da se smejemo što češće i što više.

Kada nam se organizam nalazi pod stresom, povećava se nivo adrenalina i kortizola, a to najčešće izaziva povišen krvni pritisak i začepljenje arterija. Prema mnogim istraživanjima smeh izaziva fiziološke promene koje pomažu organizmu da se izbore upravo sa ovakvim problemima.

Smeh pomaže pri stvaranju limfocita, odnosno povećava njihovo stvaranje, i aktivira ćelije koje ubijaju ćelije tumora. Takođe se povećava i nivo gama.interferona, proteina koji je aktivan u borbi sa svim bolestima koje napadaju organizam.

Pored toga, smeh je i odličan trening, u samo nekoliko minuta koje provedemo smejući se potrošimo podjednako energiju kao da smo 15 minuta vozili sobni bicikl. Tokom smeha se samo na licu pokrenu 15 mišića.

Provedite dan u smejanju i zasmejavanju drugih!

Slične vesti