fbpx

Svetski dan dece obolele od raka, 15. februar!

Svetski dan dece obolele od raka obeležiće se u Srbiji 15. febuara, pod sloganom: „Mnogo je važno da zagrliš snažno“.

Zagrljaj ili  ‘jezik ljubavi’ ne košta ništa, a toliko vredi. Jezik koji razume svako živo biće na planeti. Da li znate kakvu moć poseduje samo jedan zagrljaj? Postoje oni dugi i lepi zagrljaji, kada prosto utonemo u nečiji zagrljaj, a postoje i oni kratki a slatki, koji imaju posebnu draž. Sociolozi su istraživanjem došli do zaključka da prosečan zagrljaj traje 9,5 sekundi. Prema tvrdnjama psihologa, podjednako i kod muškaraca i kod žena se prilikom grljenja oslobađa -oksitocin-, koji je još poznat i kao hormon ljubavi i sreće.

Zbog toga je važno DA ZAGRLIŠ SNAŽNO, i danas i sutra i uvek i svuda!

” Znate li da ne morate pomeriti svet da biste nekog usrećili? Ne treba vam ni novac, ni posebno mesto, a ni povod. Ne treba vam ništa osim onog što imate, otvoreno srce i ljubav. 15. februara širom cele Srbije, NURDOR će obeležiti Svetski dan dece obolele od raka pod sloganom “MNOGO JE VAŽNO DA ZAGRLIŠ SNAŽNO”! Naučili smo od naših malih super heroja koliko je važno da se grlimo, svaki dan. Koliko je važna podrška i ljubav i koliko je važno da ih pokazujemo i delimo. Zato na ovaj, njihov dan, hajde da se svi grlimo, hajde da pretvorimo celu Srbiju u mesto za grljenje i da pokažemo da ne postoji ništa toliko snažno kao ljubav!’’

Podržimo naše heroje i pokažimo im da nisu sami! Jer naše malo, njima znači mnogo.

Širimo ljubav!

Širimo zagrljaje!

Description: 86737019_180842203189045_2881745372818964480_n.jpg

Ovom slikom, želim da vam ispričam jednu priču, o herojima. Ali o onim herojima koji zaista postoje, niko ih nije izmislio, moguće ih je videti, dotaći i čuti. I upravo ja sam imala tu čast da na kratko budem u njihovom društvu i na tome im se beskrajno zahvaljujem!

Tog dana je bilo tmurno, ustala sam ne želeći da prihvati takvo vreme, znajući da će nam se sunce osmešiti kako budu tekli sati. I ta-da, tako je i bilo!

Trg je bio pun dece i ljudi, bilo je tu i kućnih ljubimaca kao i onih koji su još uvek u potrazi za svojim domom. Bilo je puno bojica, praznih papira, šarenih kreda, balona…Onda je odjednom sve dobilo svoju draž kada je svako od nas našao svoju zanimaciju. Najviše se je crtalo, bilo je pregršt umetničkih slika sa sloganom ” I ja se borim”.

Sa jednom grupom dece sam razgovarala o herojima. Svako od njih je imao nekog svog heroja, tako to biva u detinjstvu. Bilo je tu i imitacija omiljenih heroja, opisavanje kako oni izgledaju, zbog čega se nazivaju herojima, šta bi im rekli kada bi ih upoznali, čak i polemika i glasanje koji heroj je najjači heroj. Bilo je divno šlusati ih, zaviriti u njihovu maštu i videti koliko su sačinjeni od ljubavi.

 • ”Koji je tvoj omiljeni heroj?”
 • Iz stopa sam odgovorila- ”VI!”

Čudno su me pogledali, verovatno su pomislili da nisam baš najbolje razumela pitanje.

 • ” Kako to misliš mi? Pa mi ne umemo da bacimo mrežu kao Spajdermen ili letimo kao Betmen”, zakikotali su se.
 • ” Da li mislite da je to najbitnije za jednog heroja?”

Zamislili su se na trenutak, jedna devijčica je pitala: ” Šta postoji veće od toga?”

 • ” Život je veći od leta ili mreže. A taj život ste upravo pobedili VI, a to, nažalost ne uspeva svakome. Prema tome, za mene ne postoji niko veći, jači i moćniji od vas.”

Čulo se jedno ”Vauu”.

 • ” To znači da smo mi zaista heroji?”
 • ” Tako je!”
 • ” Da li to svi misle?”
 • ” Sigurna sam da je tako.”
 • ” Ali to nama niko nije rekao do sada.”
 • ” Verovatno jer niste pitali”, nasmejala sam se i oni su.

Zatim je jedan dečak rekao: ” Ja znam još dva heroja, za koja niste čuli.”

Svi smo pogledali u njegovom pravcu.

 • ” Moja mama i moj tata su, takođe, heroji. Oni su sve vreme bili sa mnom, i znam da su mnogo toga propustili u tom periodu tbog mene… Tata hiljadu fudbalskih utakmica sa drugarima, a mama hiljadu propuštenih knjiga.”
 • ” Moja mama je često plakala, i znam da se je smejala samo da bih ja bila srećna, a nije joj bilo do toga.”
 • ” Moj tata je propustio poslovni put i dobio otkaz zbog toga…Jer tog dana sam bio jako loše.”
 • ” Moji roditelji su se jednom posvađali jer je tata zaboravio da kuoi nešto, i mama se je baš naljutila na njega. A ja ne volim kada se posvađaju, a ja sam tada bio razlog te svađe.”
 • ” Mama i tata, jednog dečaka su jednom mnogo plakali… Ne znam zašto jer ih više nisam video od tada, kao ni njega.”

I bilo je još mnogo izgovorenih reči zbog čega su i roditelji heroji. Znam da su svi bili iza nas, i verovatno čuli o čemu smo govorili. Zbog knedle u grlu nism imala hrabrostio da bilo šta kažem. Čini mi se da je tišina trajala kao godina, a ja sam u toj tišini mogla da zamislim svaki dan te strašne borbe. Tada sam i shvatila koliko su oni hrabri heroji dok sam slušala o čemu su pričali.  Da zaista stojim ispred pravih heroja koji su pobedili u najtežoj borbi života. I ovog puta se izvinjavam svima što sam tog dana ostala bez reči, jer nažalost, ja nisam hrabra poput vas.

Zbog toga je važno da danas ZAGRLIMO SNAŽNO i potrudimo se da zagrljaj traje večno! Podržavajte organizacije velikog srca. Podržavajte najhrabrije heroje današnjice. Budite im podrška kada god možete.

” NURDOR godinama, uz pomoć prijatelja i donatora, radi na tome da sektor pedijatrijske onkologije u Srbiji bude unapređen i nalik onima u razvijenim zemljama Evropske unije. Tokom 16 godina rada uložena su značajna sredstva u opremanje hemato-onkoloških odeljenja u celoj zemlji i u modernu medicinsku opremu. Pored toga, ono što takođe godinama pokušavamo da unapredimo jeste odnos društvene zajednice i javnosti prema problemima sa kojima se susreću deca obolela od raka i njihove porodice. U protekloj godini smo značajno radili na ovom pitanju, posebno kroz kampanju „Pruži korak“ u kojoj je učestvovalo više od 560.000 ljudi i preko 60 donatora. Obezbeđeno je pola miliona evra za novu Roditeljsku kuću u Beogradu.

Donacije prikupljene kroz obeležavanje 15. februara će takođe biti namenjene novoj Roditeljskoj kući, s obzirom da se radi o jednom od najvećih i najzahtevnijih projekata NURDOR-a od njegovog osnivanja. Nova kuća će trajno rešiti pitanje potreba za smeštajem za svu decu obolelu od raka i njihove porodice, koje su zbog lečenja primorane da duže vreme provedu u Beogradu.

Ovim putem pozivamo sve građane i medije da dođu u subotu, 15. februara i svojim prisustvom pruže podršku mališanima koji se leče.

Osim u Beogradu, tog dana, humanitarne akcije podrške NURDOR će organizovati i u: Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Čačku, Užicu, Subotici, Priboju, Knjaževcu, Smederevu, Zrenjaninu, Šapcu, Smederevskoj Palanci, Aranđelovcu, Ivanjici, Valjevu, Ubu, Rekovcu, Prijepolju, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Leskovcu, Vršcu, Pirotu, Vranju, Lebanu, Lazarevcu, Kruševcu, Prokuplju, Novom Pazaru, Boru, Gornjem Milanovcu i Vrnjačkoj Banji.’’  

#ZAGRLISNAŽNO

J. S.

Slične vesti