fbpx

Svetosavska akademija u Vranju – svečana dodela nagrada “Sveti Sava”

U Vranju je u okviru Svetosavske nedelje 27. januara 2022, sa početkom u 13h, u pozorištu „Bora Stanković“ održana Svetosavska akademija na kojoj su, kao i svake godine od 1990, uručene nagrade „Sveti Sava“ ovogodišnjim dobitnicima.

Sam događaj počeo je obraćanjem arhimandrita Metodija Markovića, igumana manastira Sveti Prohor Pčinjski, u kome je izložio deo istorijata rada Svetog Save i njegovog doprinosa osnivanju Srpske Pravoslavne Crkve. Narednu besedu izložila je prof. dr Danijela Zdravković, prodekan za kulturu i razvoj Pedagoškog fakulteta u Vranju, koja se osvrnula na angažovanje i značaj Svetog Save u prosveti i obrazovanju. U programu su učestvovali glumci pozorišta „Bora Stanković“, kao i vokalni solisti Ivana Tasić i Saša Ivković.

 

 

 

 

 

Pred kraj svečanosti, obratio se gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković, izrazivši zadovoljstvo zbog realizovanja više kulturno – prosvetnih i duhovnih sadržaja i aktivnosti posvećenih liku i delu Svetog Save. Nakon izlaganja, on je uručio Svetosavske nagrade dobitnicima svih kategorija.

Nagrada za najbolju ustanovu u oblasti vaspitno-obrazovnog rada za 2021. godinu dodeljena je OŠ „Vuk Karadžić”. Direktorka te škole, Marina Stojanović, u ime zahvalnosti, održala je kratak govor o Svetom Savi, čestitavši praznik srpskoj crkvi i prosveti.

Svetosavska nagrada za najboljeg vaspitača ili stručnog saradnika za 2021. godinu pripala je Svetlani Radosavljević, pedagoškinji PU ,,Naše dete’’.

Najbolji profesor razredne nastave nije proglašen jer nije bilo predloga.

Nagrada za najboljeg veroučitelja-katihetu dodeljena je Nikoli Pavloviću, veroučitelju Gimnazije ,,Bora Stanković’’.

Za najboljeg nastavnika predmetne nastave osnovne škole izabran je Branimir Stošić, profesor fizičkog vaspitanja u OŠ ,,Vuk Karadžić’’.

Nagrada ,,Sveti Sava” za najboljeg profesora predmetne nastave srednje škole za 2021. godinu dodeljena je Vesni Bogdanović, profesorki geografije Gimnazije „Bora Stanković“.

Za najboljeg učenika osnovne škole u 2021. godini izabran je Danilo Stamenković, učenik OŠ ,,Branko Radičević’’, a za najboljeg srednjoškolca proglašen je Filip Đorđević, učenik Gimnazije „Bora Stanković“.

Nagrada za najboljeg studenta prvog stepena osnovnih akademskih ili osnovnih strukovnih studija fakulteta ili više škole za 2021. godinu pripala je Tijani Stanojković, studentkinji Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije u Beogradu.

Gradonačelnik dr Slobodan Milenković uručio je zahvalnice Borivoju Manasijeviću, direktoru JU Istorijski arhiv ,,31. januar”, koja je kum ovogodišnje manifestacije i 4. brigadi Kopnene vojske, koju je primio brigadni general Novica Petrović, komandant 4. brigade Kopnene vojske.

Autori: Selena Kostakiev i Bogdan Dimić

Slične vesti