fbpx

Sveti Vrači, obavezno se pomolite za svoje zdravlje i zdravlje voljenih

Danas su Sveti Vračevi ili Sveti Vrači.

Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik posvećen Kozmi i Damjanu. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije.

Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne ,,radi dobitka, već radi Boga” i zauzvrat nisu tražili ništa, te su bili poznatiji i kao Besrebrenici.

,,Sveti Kozma i Damjan, braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć”, zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Zapisano je i to da je Kozma “ljuto zamerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izlečili od teške bolesti, uzeo tri jajeta i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata”.

Međutim, svetitelji su i pored toga sahranjeni jedan pored drugog u mestu po imenu Feremanu.

Svetitelji Kozma i Damjan u narodu su poznatiji kao sveti Vrači. Oni su na ikonama i freskama predstavljeni u srednjovekovnoj odeći, s kovčežićima u kojima su nosili lekove.

Jedna od najpoznatijih fresaka s likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj patrijaršiji. Mesto joj je iznad sarkofaga arhiepiskopa Danila Drugog.

Danas zapalite sveće i pomolite se za svoje zdravlje i za zdravlje svojih bližnjih.

Srećan praznik!

 

Autor: Miljana Pešić

Slične vesti