Svet je najčvršće povezan kada se povezuje rečima, Međunarodni dan maternjeg jezika

0

Od 2000. druge godine se svakog 21. februara obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika širom sveta.

Međunarodni dan maternjeg jezika je uspostavljen 1999. godine, od strane UNESKO-a, a redovno se obeležava od 2000. godine na predlog Bangladeša.

Ovakav dan ima za cilj da se podigne svest o značaju maternjeg jezika i pismenosti.

Srpski časkom

Značaj maternjeg jezika

Pismenost se određuje kao sposobnost čitanja i pisanja. Međutim, pojam pismenosti je mnogo složeniji od pomenutog.

Pismenost, takođe, obuhvata i razumevanje različitih aspekata jezika i njegovu upotrebu u komunikaciji u svim sferama života. Učenje maternjeg jezika pospešuje kognitivni i intelektualni razvoj.

U školama, deca većinu instrukcija dobijaju na maternjem jeziku. Ukoliko su usvojili dovoljno znanja o maternjem jeziku, velika je verovatnoća da će i samim tim celokupno njihovo postignuće tokom školovanja biti veće.

Dokazano je da deca loja nisu usvojila maternju kulturu i jezik imaju poteškoća i manje razvijene interpersonalne i socijalne veštine i teže prihvataju različitost.

Vrlo je važno poznavanje maternjeg jezika i za učenje stranih jezika. Znanje maternjeg jezika i razvijene lingvističke kompetencije omogućavaju brže i lakše usvajanje drugih jezika.

Poznato nam je da jezici čine svaku kulturu posebnom i živom, stoga maternji jezik pomaže i omogućava da bolje razumemo druge narode i njihove kulture.

Prethodni tekstОдржана конференција за штампу поводом обележавања 950 година манастира Преподобног Прохора Пчињског
Sledeći tekstKarate klub ,,Feniks” doneo trideset jednu medalju u naš grad

Ostavite komentar

Molimo Vas da unesete komentar!
Ime