fbpx

Startup i digitalni marketing

Autor: Emilija Mihajlović

Najbolje vreme za pokretanje  startupa nije ni danas, ni sutra, već odmah.

Budi i ti startup

Iako i oni najprominentniji poslodavci uvek tvrde kako poslovni uspeh kreće pre svega s idejom i vizijom, istina je često daleko od toga. Naime, početno finansiranje i nedostatak kapitala najčešća je prepreka zbog koje ponekad i neverovatno dobre poslovne ideje padaju u vodu. Mnogi ne poseduju vlastiti kapital za pokretanje posla, kreditno zaduživanje već na početku poslovanja čini se visoko rizičnim potezom, međutim razvojem modernog tržišta otvorile su se brojne opcije s kojima je lakše nego ikada originalnu ideju pretvoriti u uspešan poslovni poduhvat.

Šta je startup i kako funkcioniše?

Američki pojam startup firme obuhvata gotovo sve novootvorene firme i obrte bez obzira na njihovu vrstu, no startup se prvenstveno odnosi na firmu orijentisanu na brz rast i izlazak na globalno tržište. Upravo je taj potencijal za brzo generisanje prihoda u kratkom vremenu svojevrsni mamac za investitore koji ulažu u startup kompanije u zamenu za određeni udeo u firmu. Ne čudi stoga što se startup često povezuje s visokom tehnologijom jer je tehnologija danas neizostavni deo naših života i doslovce jedna aplikacija ili tehnološki doseg može promeniti navike, način na koji provodimo vreme, na koji se zabavljamo i naprosto način života i to milionima ljudi širom sveta.

 

Tehnologija nije jedino poslovno područje u kojem je moguće pokrenuti uspešan startup, ali je definitivno jedno od najbrže rastućih. Nekada je bilo teško pronaći ulagače, posebno one koji su spremni uložiti nekada i u prostu ideju u glavi inovatora, bez obzira koliko ta ideja bila dobra. Danas, jačanjem interneta i otvaranjem novih komunikacijskih kanala lakše je nego ikada doći do investitora.

Brojne stranice na internetu danas služe isključivo finansiranju startup poslova, a cela priča seže do granica gde investitori sa svih krajeva sveta ulažu u male firme za koje niko nikada nije čuo, bez da su ikada posetili firmu, doslovce jednim klikom miša na računaru. Naravno, sve to ako im se svidi ideja. Tu su svakako i razni fondovi koji ulažu u stotine startupa istovremeno, ali pojedini osnivači startupa odlučuju se uspeti ličnim finansiranjem.

Google i Facebook, danas internetski giganti, takođe su krenuli kao startup firme, a jedan od najuspešnijih startupa iz regije je firma ,,Nordeus” iz Srbije. Nordeus, jedan od najpoznatijih startupa iz Srbije čija je online igrica ,,Top Eleven” na društvenim mrežama postala apsolutni hit sa 170 miliona korisnika, nakon osam godina se i dalje finansira ličnim prihodima.

Startup carsija

Zašto je pokretanje startupa dobar potez?

Malo je znanja na svetu koje mogu stvoriti nešto iz ničega. Mnoge osnivače uspešnih startupa privukla je upravo misao kako će svojim kreativnim i inovativnim proizvodom ili uslugom uticati i poboljšati način života milionima ljudi. Osim toga, od startupa se može poprilično dobro zaraditi u vrlo kratkom roku. Startupi, pogotovo oni tehnološki, takođe se odlikuju jednom drugačijom radnom atmosferom, opuštenijim pristupom i drugačijom vrstom poslovne komunikacije u odnosu na klasična radna mesta.

Iz svega ovoga možda zvuči kako je osnivanje startupa neverovatno lako i sigurno donosi zaradu, no ipak treba biti oprezan. Za uspešan startup treba vam globalna vizija poslovanja, ne samo ideja o otvaranju trgovine na uglu ulice, odnosno nešto u što će Vaš investitor, bili to Vi sami ili neko drugi, uistinu verovati. Ako imate takvu ideju koja vam se već dugo mota po glavi, najbolje vreme za pokretanje  startupa nije ni danas, ni sutra, već odmah.

Slične vesti