fbpx

Staniša Stošić, tatko za južnjački melos

Staniša Stošić je rodjen 26. jula 1945. godine u selu Vrbovo kod Vladičinog Hana, a umro je 8. aprila 2008. godine. Bio je pevač srpske narodne muzike, a slavu mu je donela interpretacija pesama vranjanskog melosa. Najpoznatija pesma mu je ,,Lela Vranjanka”.

Staniša Stošić je svirao violinu u Učiteljskoj školi u Vranju, bio je solista i tu je imao prve časove pevanja. Tako je i zavoleo taj južnjacki melos.Postoji zabluda da je Staniša bio prvi muškarac koji je pevao vranjanske pesme, međutim, mnogo pre njega je to radio Mijat Mijatović, advokat i popularni pevač narodne muzike iz Beograda.

Staniša je prvi put zapevao u Radio Beogradu 1963. godine i dugo nakon toga ostao saradnik sa njima. A o svojim počecima je rekao sledeće: ,,Kada sam se opredelio za pevanje, znao sam ko su mi bili pradedovi, šta su pevali i šta znače koreni. Mi smo taj pojam zaboravili, a on je jako bitan u opstanku svakog naroda. Pevač treba da ostane u granicama svog zavičaja.”

Karijeru je gradio širom bivše republike Jugoslavije, kao i u svetu. Bio je učesnik na festivalu ,,Zlatiborski narcis” 1966. godine na kom odnosi pobedu sa pesmom ,,Stojanke, bela Vranjanke”. Svoju najpoznatiju pesmu ,,Lela Vranjanka” snimio je 1972. godine.Mnogi misle da je ,,Lela Vranjanka” izvorna pesma, ali zapravo autor teksta je Dragan Toković, rodjen u Makedoniji, džez pevač i kompozitor narodne muzike. Melodija pesme je grčka(pesma ,,Misirlou”, u prevodu ,,Misirka, Egipćanka”), iskorišćena je i u filmu ,,Petparačke priče”, Kventina Tarantina.

Staniša Stošić je osnovao svoju porodicu u 43. godini života. Često je umeo da kaže da ,,supruga Ljiljana i sinovi Stefan i Dušan su mu, uz prijatelje, bili najveći imetak.”

2007. godine Staniša Stošić dobija posebno doživotno priznanje Ministarstva kulture Srbije.

Nakon borbe sa dugom i teškom bolešću je preminuo 8. aprila 2008. godine u Beogradu, a biva sahranjen u Aleji zaslužnih gradjana, takodje u Beogradu.

Trg ispred vranjskog muzeja nosi njegov naziv od 2009. godine, a 2012. godine ispred muzeja je postavljena i njegova bista.Zanimljivosti o Staniši Stošiću

– Staniša Stošić je zbog svojih interpretacija dobio nadimak ,,srpski Pavaroti”.

– Često su ga zvali i ,,tatko za južnjački melos”

– Jednom prilikom kada je bio gost jedne emisije, voditelj ga je najavio rečima: ,,Sada će vam Staniša Stošić otpevati jednu pesmu, a kada Staniša Stošić peva, to je jedan mali čas lepog pevanja za gledaoce, ali i za mnoge pevače.”

Najpoznatiji albumi bili su mu:
Žal za mlados’
•Antologija vranjanskih narodnih pesama
•Moje najlepše pesme


Za sobom je ostavio učešće i pobede na brojnim festivalima i veliki broj pesama koje žive i danas. Često kažemo da Staniša Stošić i dalje živi kroz svoje pesme.


Autor: Miljana Pešić

Slične vesti