Srpska pravoslavna crkva danas slavi tri svetitelja

0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u Vranju i širom Srbije i sveta danas, 10. marta po crkvenom, a 23. marta po gregorijanskom kalendaru, slave Svetog mučenika Kodrata Korintskog, Svetog mučenika Kodrata Nikomidijskog i Svetu Anastasiju.

Sveti mučenik Kodrat Korintski i drugi s njim, Sveti mučenik Nikomidijski i Sveta Anastasija su hrišćanski svetitelji.

SVETI MUČENIK KODRAT KORINTSKI

U vreme kada su se dešavala gonjenja hrišćana, mnogi vernici su se razbežali po peštarama i planinama. Isto to je učinila i majka Kodrata, sa njim u stonaku, te ga je rodila u šumi i brzo potom umrla. Kodrat je odrastao u prirodi i usamljenosti.

Hrišćani veruju da je Kodrat promislom Božjom i anđelom hraniteljem čuvan, hranjen i vođen. Takođe veruju i u to da je Bog koji je davao manu s neba Izrailju u pustinji, puštao je i Kodratu slatku rosu iz oblaka na usta.

Sa dvanaest godina je sišao u grad, gde su ga dobri ljudi brzo zavoleli i dali na nauke. Učio je o lekarstvu i lečio bolesnike, kako prirodnim lekovima, tako, ako ne i više, i molitvom na koju se navikao još od detinjstva.

Kada se, za vreme vladavine cara Decija Trajana, dogodilo novo gonjenje hrišćana, Kodrat je izveden na sud, a potom bačen u tamnicu, gde mu se kasnije pridružilo još pet njegovih drugova i ispovedalo ime Hristovo. To su bili Kiprijan, Dionisije, Anekt, Pavle i Kriskent.

Sve njih su vukli po ulicama i mučili, štapovima i kamenjima tukli i gađali, dok ih nisu dovukli na gubilište, gde su se mučinici pomolili Bogu, a onda mačem bili posečeni. Na tom istom mestu je nastao izvor vode iz zemlje koji i danas nosi naziv Kodratovim imenom i podseća na smrt za Hrista svetih šestočislenika.

SVETI MUČENIK KODRAT NIKOMIDIJSKI

Je bio plemić i bogataš, ali i kršteni hrišćanin. Kada je car Valerijan pohapsio mnoge hrišćane, za vreme njihovog gonjenja, Kodrat je potplaćivao tamničare kako bi ulazio u tamnicu i zatvorenicima donosio razne manirnice i utvrđivao ih u veri.

Zatvorenike su izveli pred sud i upitali za njegovo ime, otadžbinu i stalež, ali ništa od njih nisu saznali. Tada se Kodrar pojavio iza njih i iz sveg glasa viknuo: ,,Hrišćani smo imenom, sluge Isusa Hrista Gospoda sanom i blagodarstvom, a grad i otadžbina naša jeste nebo.”

Nakon ove njegove izjave, Kodrat je bio stavljen pod sud, a potom i posečen sa ostalima.

SVETA ANASTASIJA

Je bila dama na dvoru cara Justinijana. Videvši da je carica Teodora ne trpi, Anastasija je odjednom izgubila iz Carigrada i obrela u pustinji misirskoj.

Avva Danilo, čuveni duhovnik, je postriže i objavi kao monaha Anastasija škopca, po njenoj želji, jer se kao žena pod muškim vidom lakše mogla spasiti i sakriti od carevih traganja za njom. Zatvorila se u tesnu ćeliju i tamo provela 28 dana, gde je i umrla davne 563. godine.

Starac Danilo je, pred smrt, rekao da je video njeno lice svetlo kao sunce.

Prethodni tekstU Vranju petoro obobelih, čekaju se rezultati za još sedmoro
Sledeći tekstPozivaju se građani na solidarnost

Ostavite komentar

Molimo Vas da unesete komentar!
Ime