Srpska pravoslavna crkva danas obeležava prenos moštiju Svetog Nikolaja – Letnjeg Svetog Nikolu

20
Sveti Nikola

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik prenošenju moštiju Svetog Nikolaja miriliklijskog čudotvorca. Ovaj praznik je u narodu poznat kao letnji Sveti Nikola.

Sveti Nikola je jedan od svetaca koji slavi veliki broj domaćinstava kao svoju krsnu slavu. Sveti Nikola se praznuje 19. decembra, a 22. maja se obeležava praznik prenosa njegovih moštiju iz Mire u Bari.

Sveti Nikola, čudotvorac, zaštitinik pomoraca i siromašnih, jedan je od najvoljenijih hrišćanskih svetaca i to ne samo kod pravoslavnih naroda, a sigurno je jedna od slava koju slavi najveći broj Srba. Ovaj svetitelj imao je veoma uzbudljivu životnu priču, koja vekovima fascinira hrišćane.

Manastir Svetog Nikolaja u Vranju, ul. Zelengorska

Sveti Nikola je postao zaštitnik mornara zato što je svoj imetak koristio za otkup zarobljenika. Postoji i verovanje da na svetog Nikolu ne treba nikoga podsećati na dug niti mu dodatno otežavati položaj zbog toga što je dužnik.

Neverovatna životna priča Svetog Nikole najuzbudljiviji je deo storije o jednom od najranijih svetitelja. U želji da ostane anoniman, novac nije davao ljudima u ruke, već im je stavljao u džep da bi se iznenadili kada ga nađu.

Dok je na pravoslavnim ikonama prikazan kao visok čovek u prepoznatljivom crvenom plaštu, sa episkopskom mitrom na glavi i štapom u ruci, kako daruje decu poklonima iz džaka, Nikola je umro 19. decembra 345. godine. Sahranjen je u sabornoj crkvi mirlikijske mitropolije, a krajem 11. veka njegove mošti prenete su u Bari, u manastir svetog Jovana Preteče.

U manastiru Svetog Nikole u Vranju današnji dan obeležavaju slavom koja počinje jutarnjom liturgijom sa početkom u 8 časova. Brojna domaćinstva u Vranju slave i ,,letnjeg” Svetog Nikolu.

Prethodni tekstU četvrtak akcija dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama Crvenog krsta
Sledeći tekstGospođa ministarka u izvođenju Ljiljane Stjepanović u subotu u Domu vojske

20 KOMENTARA

  1. I'll immediately grab your rss as I can't to find your email subscription hyperlink or
    newsletter service. Do you have any? Kindly let me know so that I may subscribe.
    Thanks.

  2. I just like the helpful information you provide on your articles. I will bookmark your blog and test once more here frequently. I'm moderately certain I will learn many new stuff right here! Best of luck for the next! cdddcffccbfk

Ostavite komentar

Molimo Vas da unesete komentar!
Ime