fbpx

Siniša Kovačević laureat nagrade „Borisav Stanković“: U gradu sam najvećeg srpskog pisca

,,Ono što je Bora napisao u Božjim ljudima, i ono što je napisao u, verovatno najboljem romanu na srpskom jeziku „Nečista krv“ i ono što je napisao u, verovatno najboljoj drami „Koštana“, mene večeras čini neporecivo ponosnim. Ja sam u gradu, po nekom mom skromnom mišljenu, najvećeg srpskog pisca”, izjavio je istaknuti dramski pisac Siniša Kovačević prilikom dodele nagrade „Borisav Stanković“, u petak uveče u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju.

Ovogodišnji dobitnik za dramsko i romansijersko delo, istakao je da boravi u „gradu koji je uspeo da ideju, tezu i misao da kultura stanuje u Beogradu, potpuno razbije u paramparčad“.
„Da napokon i zauvek shvatimo da je provincija stanje svesti, da nema veze sa geografskim širinama. Zato je ova nagrada koju večeras dobijam u ovom gradu dragocena, zato je meni jako važna i nosiću je sa ponosom. A, vi, Vranjanci, branite ovu manifestaciju, branite ono što je uspelo da u ovim godinama koje su iza vas, ovu nagradu pretvori u jednu od dve najvažnije nagrade u Srbiji“, istakao je Kovačević.

Foto: J. Ristić

Dobitnik nagrade „Borisav Stanković“ za celokupno književno delo je srpski književnik Branimir Šćepanović, koji je iz zdravstvenih razloga bio sprečen da dođe.
„Bora je učinio da gradić kao što je Vranje postane prestonica strasti, nagona, ljubavi i lepote“, napisao je Šćepanović, a parafrazirao predsednik UO Književne zajednice „Borisav Stanković“ Miroslav Cera Mihailović.

Foto: J. Ristić

Govoreći o stvaralačkom opusu Siniše Kovačevića i njegovom romanu „Godine vrana“, članica žirija, prof. dr Slađana Jaćimović, kaže da roman predstavlja „pravo, istinsko i višestruko iznenađenje“.
„Siniša Kovačević je u romanu „Godine vrana“ dao dinamično oblikovanu, dramatičnu, upečatljivu sliku okupacije Beograda u Prvom svetskom ratu i njene ishode u posleratnom vremenu. Originalno postavivši likove u nerazrešive odnose, sa snažim tragičnim i sudbinskim ishodom, sa gorčinom osnovnog tona i sa, istovremeno, sugestivnim podtonom koji senči pripovedanje iz perspektive neke praosnovne dobrote i milosti, ubedljivo opisavši kulturološke razlike koje postaju egzistencijalna i istorijska vododelnica među ljudima, Kovačević je naisao uzbudljiv, moderan i dinamičan roman“, rekla je Jaćimovićeva.

O stvaralačkom opusu Branimira Šćepanovića govorio je član žirija prof. dr Aleksandar Laković.
Istaknuti pisac srpske književnosti dugi niz decenija, poznat u međunarodnoj književnoj javnosti, naročito francuskoj, po svom antologijskom romanu „Usta puna zemlje“, Branimir Šćepanović je pripovedač i romansijer“, rekao je Laković.
U ovom delu, dodaje, prepliću se realistička i fantastička motivacija, snažan moralni apel i egzistencijalno osećanje apsurda, likovi u kojima odjekuju detinje predstave i strahovi čoveka
pred smrću, simboli i alegorije u kojima se prepoznaju konstante ljudske egzistencije i tipska obeležja moderne epohe.
„Sve to čini njegovu prozu reprezentativnom za jedno poetičko vreme u srpskoj književnosti, kao i za univerzalnu dimenziju pripovedanja kao takvog“, istakao je Laković.

Dodelom književne nagrade „Borisav Stanković“ završena je kulturna manifestacija „Borina nedelja“ koja se održava 53 godine.

J.R.

Slične vesti