fbpx

Seksualno obrazovanje u Srbiji

Kada pričamo o seksualnom obrazovanju u Srbiji i više je nego jasno da ova, i te kako bitna tema, u vremenu kada je sve manje tabua, nešto je što ostaje u senci. Svedoci smo vremena u kom ljudi sa zadrškom pričaju o svemu što bi mladima možda, ili pak sigurno u mnogome pomoglo.

Kod dece se od malena javljaju brojna pitanja o razlikama između muškaraca i žene, kao i pitanja o njihovom dolasku na svet. Međutim, često se dešava da sve što je vezano za muško-ženske odnose deci bude predstavljeno kao tema o kojoj je sramota pričati, sa čestim komentarima da nisu još uvek dovoljno zreli da o tome govore i da bilo šta o tome znaju.Takođe, ista stvar se dešava i u školi gde deca i ne dobijaju priliku da postave pitanja koja ih zanimaju, i dalje vođena time da se o tome ne priča.

Izvor: sacuvajmobebe.rs
Izvor: sacuvajmobebe.rs

Psiholozi i seksolozi slažu se sa tim da se o tome treba posvetiti mnogo više pažnje, jer od seksualnog obrazovanja zavisi i sam razvoj ličnosti.

Kako mladi sada mnogo ranije stupaju u odnose, potrebno je da o tome budu informisani na pravi način, da znaju šta se dešava, ne samo sa njihovim telom, što predstavlja veoma bitnu činjenicu, već da znaju šta se dešava i sa njihovim umom, razmišljanjem. Međutim, često se dešava da nimalo upućeni, sa okrnjim i površnim informacijama koje pronalaze na internetu ili ih saznaju iz priča svojih, takođe, nestručnih prijatelja stvaraju potpuno pogrešnu i iskrivljenu sliku o polnom odnosu. Pored toga, misleći da je to pogodno i sasvim normalno, ponašaju se po modelu rijaliti zvezda.

Maloletnici u osnovnoj školi sve češće stupaju u odnose, pod uticajem hormona i pritiska vršnjaka. Oni su tad nezreli u svakom smislu: emotivnom, fizičkom i psihičkom, a za seks je neophodna pre svega zrelost. Podizanje svesti o seksualnom obrazovanju mora se podići na najviši nivo, kako bi se sprečilo stupanje u nebezbedan seksualni odnos.

Autor: Viktorija Jović

Slične vesti