fbpx

PUSTITE DECU DA STVARAJU!

Decembar je. Na šta nas poslednji mesec u godini asocira?

Na jelku. Ukrase. Deda Mraza. Irvase. Novu godinu. Sneg.

Kada je dekoracija u pitanju, koliko vam u svemu tome pomažu deca? Ili da bolje pitanje zvuči ovako- Koliko im vi uopšte dopustite da učestvuju?

Pretpostavljam da to ide ovako, postoje dve opcije: prva, da im predate sve u njihove ručice ili da vi to uradite dok su oni u školi ili vrtiću (jer, lakše je tako) ali da ih sačekate da oni kada se vrate stave zvezdu na vrhu, da bar po nečemu pamte ukrašavanje novogodišnje jelke. Eventualno, možda, postoji i treća opcija, da budu tu da vam dodavaju ukrase i mašnice?

Da li ste ikada razmišljali zbog čega postoji jelka i gomila ukrasa? Zbog čega postoje boje? Zbog čega postoji decembar? Ne zbog nas, već zbog njih. Zbog njihove radosti i ushićenja. Istraživanja kažu, da sneg i ukrašavanje jelke kod dece budi isto osećanje. Da u tom trenutku endorfin (hormon sreće) dostigne svoj maksimum! Naučnici tvrde da visoke koncentracije endorfina u mozgu izazivaju euforiju, povećavaju zadovoljstvo i suzbijaju bol.

Pitam vas, zbog čega onda uskraćujemo sreću nasoj deci? Zar je bitno ukolpiti dve do tri boje? Zar je bitno da nam se ukrasi ukapaju uz enterijer nameštaja? Zar je bitno mišljenje gostiju kada ugledaju vašu jelku da pohvale vas i to kako ste sve uspeli da uklopite, ili dodaju komentar ” svaka tebi čast, ja nemam živaca više za to” i slično. Zar je bitno da vas bilo ko pohvali? Zar je bitno da li ispod jelke stoje kutije od cipele obložene papirom sa  novogidisnjim motivima? Zar je bitno da bilo šta stoji ispod jelke?

  • Ne, nije bitno apsolutno ništa od navedenog!

Znate li šta je bitno?

  • Da, kada ustanete ujutru i prođete pored jelke, osetite sreću. Prisetite se kako ste svi bili srćni dok ste je zajedno ili samo deca ukrašavala. Da se prisetite svih osemha koji su se nizali dok je proces ukrašavanja trajao. Onda kada je nekome ispao ukras i slomio se, ako vam se je otkinula tračica dok ste pokušavali da je odmrsite (jer neko nije lepo spakaovo kada ste prošle godine raskitili jelku). Da se prisetite kada ste koji ukras kupili.

Ne zaboravite, na taj način stvarate uspomene svojoj deci. Neka baš te uspomene budu ispod vaše jelke.  One najlepše, da ih se sećaju i onda kada odrastu.  Jer svako od nas je nekada bio dete, dakle, setite se šta u vama budi decembar.  Ne dozvolite da vam bude bitnije koliko njih će pohvaliti vašu prelepu jelku ili izgled vaše dnevne sobe usklađene određenim bojama. Svaki dom je lep i svačija jelka je najlepša, smo onda kada u istom tom domu vlada ljubav i kada je endorfin kod svih ukućana na maksimum!

Ukoliko još uvek niste stigli da ukrasite svoju jelku ili želite da dopunite već ukrašenu, evo nekih zanimljivih predloga. Ali pod jednim uslovom, DA U TOME UČESTVUJETE SVI ZAJEDNO! Potreban materijal uglavnom imate kod kuće uz par sitnica za dopunu.

Predlog 1.(potreban materijal): Rolne toalet papira, tuferi, papir u boji, stare dečije čarape, tempere,crni flomaster.

Predlog 2: Plišani papir/običan papir-raznih boja, ukrasne tračice, tempere,crni flomaster, korektor.

Predlog 3: Stare sijalice, dekorativni materijal iz knjižare, stare dečije čarape, dugmići, loptice srednje veličine, deblji konac, zatvarači od staklenih flaša,staklena tegla.

Predlog 4.  Šišarke (evo divnog predloga da posetite Borino brdo ili svratite do odmarališta Pržar), drveni štapići, pampur od vina, dekorativni materijal iz knjižare, tempere, lepak za drvo.

1, 2 3,….neka vas mašta uzme pod svoje. A hormon sreće raste iz minuta u minut! Pronađite čaroliju u svemu i prospite je po svima vama, to, takođe vole deca. Neka ta čarolija sadrži tri glavna sastojaka: ljubav, osmeh i zagrljaj (ostalo dodajte sami).

Učinite da ovaj decambar bude poseban za sve vas, a posebno za decu dok sitno broje dolazak Deda Mraza.  Jer, praznici nam stižu!!   

Autor teksta: Jelena Stanojković

Slične vesti