fbpx

Prvo mesto na svetskom konkursu arhitekture za Danicu Tomić iz Vranja

Mlada Vranjanka Danica Tomić je na međunarodnom i svetskom konkursu arhitekture osvojila prvo mesto na projektu za kuću budućnosti. Struktura pobedničkog projekta odnosi se na modularno konceptuirane stambene jedinice koje se na jedan simbiotički način mogu povezati s prirodnim strukturama.

Danica Tomić rođena je i odrasla u Vranju, a studije arhitekture s velikim uspehom završila je u Nišu. Projekat sa kojim je konkurisala na prestižnom studentskom takmičenju Future House 2018 zapravo je njen master/završni rad, koji je odbranila s najvišom ocenom.

Konkurencija je bila velika i jaka, gde su se takmičile mlade arhitekte iz UAE, Poljske, Italije, Južne Koreje, Indije, SAD-a, ali i pored svih njih, Vranjanka je osvojila prvo mesto.

Struktura Daničinog projekta odnosi se na modularno konceptuirane stambene jedinice koje se na jedan simbiotički način mogu povezati s prirodnim strukturama. Bez konkretno određene lokacije, cilj ove ideje je kreiranje ekološki odgovorne montažne modularne kuće, koja se svojim prilagodljivim karakterom daje mogućnost funkcije koja nije ograničena na privatno stanovanje.

S druge strane, ceo koncept prati ideju povratka prirodi, tačnije, uklapanje samog objekta u neko prirodno okruženje ili održivo ozelenjavanje jednog većeg stambenog objekta, sastavljenog od mnoštva identičnih stambenih jedinica. Tako iste životne uslove unutar jedne jedinice mogu imati stanovnici jednog zelenog solitera, ali i vlasnici planinske vikendice. Ovako saćasto ili grozdasto nizanje modularnih jedinica u potpunosti odgovara konceptu stanovanja unutar gradova budućih kuća. Ono što nam ostaje je da se prepustimo vremenu koje dolazi i nadi da će dizajn projekta i ostvariti i u gradnji.

Slične vesti