fbpx

Prva srpska štampana knjiga

Nemac Johan Gutenberg oko 1440. godine dolazi na ideju da izliva iz metala pojedinačno slova i da na taj način sastavlja reči, rečenice i stranice.

Johan je konstruisao drvenu presu za mašinu uz pomoć koje se otisak dobija pritiskom ravne ploče preko lista papira. Iz ove mašine, 1455. godine, izašla je prva štampana knjiga u Evropi. Bila je to Biblija. Nekoliko decenija posle toga i Srbi imaju svoje prvo štampano delo.

Crnojevića štamparija, drugačije poznata i kao Cetinjska štamparija, je jedna od najstarijih ćiriličkih i slovenskih štamparija. Ujedno je i najstarija crnogorska, odnosno srpska štamparija. Radila je od početka 1493. godine do 1496. godine na Cetinju. Štamparijom je upravljao jeromonah Makarija, pod pokroviteljstvom zetskog vladara, Đurđa Crnojevića.

Oktoih prvoglasnik, prva štampana knjiga na srpskom jeziku i jedna od najkorišćenijih bogoslužnih knjiga u Srpskoj oravoslavnoj crkvi, izašla je iz štamparije 4. januara 1494. godine.

Ova knjiga je sama po sebi remek-delo koje je vredno divljenja. Oktoih ima 269 štampanih listova i 538 stranica. Štampana je na papiru u dve boje, crna i crvena, u stilu renesanse. Knjigu krase inicijali i zastavice, a na naslovnoj strani se nalazi zastavica sa ukombinovanim grbom Crnojevića i inicijalom ,,P”.

U predgovoru Oktoiha piše:

,,Poveljenijem gospodina Djurdja
Crnojevića, ja Hristu rab svejštenik
Makarije, rukodjelisah sije pri
Vaseosvještenom mitropolitu kir
Vavili.”

Sedam monaha je štampalo i ukrašavalo Oktoih, dok je sve to nadgledao jeromonah Makarija.

Knjiga je štampana u obimnom tiražu, 2 000 do 2 500, a do danas je sačuvano 105 primeraka.

Crnojevića štamparija je bila prva državna štamparija u svetu.

Slične vesti