fbpx

Pronađen leš ženke beloglavog supa, Dobrile, u rezervatu ,,Uvac”

Čuvari specijalnog rezervata ,,Uvac” danas su pronašli leš ženke beloglavog supa. Njeno ime je bilo Dobrila.

Dobrila je često umela da se ponaša kao pas, bila je umiljata u blizini ljudi. I pored toga, ona je uspela da se prilagodi divljem načinu života i naučila je da se sama snalazi u prirodi.

Desilo se to da je prošle godine malo zalutala i pala u blizini granice Turske sa Sirijom, verovatno od umora. Njena rehabilitacija je trajala nekoliko meseci, a nakon toga je Turkish Airline (posredstvom srpskog ambasadora) vratio Dobrilu u Srbiju.

Na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu je bio organizovan svečani doček, uz prisustvo turskog ambasadora i našeg ondašnjeg ministra poljoprivrede.

Ubrzo nakon toga je vraćena u rezervat ,,Uvac“, gde se nastavlja njeno praćenje.

Dobrila je posećivala hranilišta, letela je sa svojim jatom i bila je u procesu prilagodjavanja, odnosno ,,podivljavanja”. Ime je dobila baš zbog svoje naravi, bila je dobra, umiljata i verna.

Pretpostavlja se da je uginula zbog pada, baš u blizini svog rodnog mesta, blizu gnezda iz kojeg se izlegla i odakle je prvi put poletela.

U sećanje na nju ostaće nam reklama koju su Turci snimili, kao i bezbroj fotografija koje su napravili dok su se sa njom mazili i igrali.

https://www.youtube.com/watch?feature=share&v=y8fI_HhwtOc&app=desktop

Autor teksta: Miljana Pešić

Slične vesti