fbpx

Promocija knjige Vladete Jerotića ,,Od Save do Pavla”

U četvrtak 04. aprila u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju sa početkom u 19 časova, biće održana promocija knjige Akademika Vladete Jerotića u izdanju Zadužbine Vladete Jerotića i kuće Ars Libri.

Na književnoj večeri će učestvovati:
– prof. dr Irena Arsić,
– prof. dr Goran Maksimović i
– doc. dr Jelena Jovanović

Trotomni zbornik tekstova akademika Vladete Jerotića obuhvata vremenski period od Save Nemanjića, odnosno naših najranijih zapisa, do počivšeg patrijarha srpskog Pavla. Akademik Jerotić se nije ograničavao na određene periode u srpskoj književnosti, već je sledio sopstveni doživljaj literarnih tekstova uslovljen njegovim nefilološkim (medicinskim i religijskim) obrazovanjem, što je uslovilo i nesvakidašnje analize kreativnih postupaka pisaca i njihovih dela.

Kao strastan čitalac i ljubitelj književnosti, Vladeta Jerotić se četiri decenije bavio temama iz oblasti nauke o književnosti i objavljivao radove iz te oblasti sastavljajući takozvane patografske studije o srpskim piscima. Trotomni zbornik njegovih radova, koji je sada pred nama, objedinjuje pomenuto višedecenijsko bavljenje srpskom književnošću akademika Jerotića.

Slične vesti