fbpx

Promocija knjige ,,Onaj pas iz Vranja” autora Zorana S. Nikolića

U četvrtak 6. decembra sa početkom u 19 časova u sali Periodike Biblioteke ,,Bora Stanković” u Vranju, biće održana promocija knjige ,,Onaj pas iz Vranja” Zorana S. Nikolića.

Knjiga je napisana u dramskoj formi, gde se opisuje život jednog od najvećih umova grada Vranja, Hadži Todora Dimitrijevića (1889-1977).

Hadži Todor Dimitrijević se bavio novinarstvom, jezikoslovljem, publicistikom, leksikografijom i mnogim  drugim, gde je njegov život pretočen u tri čina drame od strane autora.

Knjiga je izdata za Udruženje književnika Vranja, gde ju je napisao u prikazu kao novinar i publicista Vojkan Ristić. Sam autor svakog čitaoca vodi kroz niz borbi protiv ljudskog neznanja, ali i teške borbe protiv verske teokratije i dogmatizma.

Prateći četrdeset poslednjih godina u životu Hadži Todora Dimitrijevića, autor u svojoj dramaturškoj kompoziciji uvodi likove vladike Nikolaja Velimirovića i Slobodana Penezića Krcuna, koji su u mnogo čemu ,,zaslužni” za iskazivanje vulkanske nepokornosti duha ovog južnjaka.

Zoran S. Nikolić (1965), jedan je od najvećih srpskih književnika, koji živi i piše u Vranju. Do sada je objavio više knjiga, od kojih su i Poverljiv materijal (1988), Rečeno kao ubijeno (1996), Onog u sebi (1998), Ovo naše doba (2006) i roman „Smrt za poneti“, u izdanju „Lagune“ (2016).
Početak promocije je predviđena za 19 časova.

Slične vesti