fbpx

Projekcija dokumentarno-igranog filma o Arčibaldu Rajsu ,,Čujte Srbi” u Domu vojske

Svepravoslavno društvo ,,Prepodobni Justin” – Justinova omladina organizuje projekciju dokumentarno-igranog filma o Arčibaldu Rajsu ,,Čujte Srbi” reditelja Gorana Vukčevića.

Projekcija filma predviđena je za subotu 17. avgusta u svečanoj sali Doma vojske u Vranju, sa početkom u 19 časova.

Ulaz je besplatan.

Rudolph Archibald Reiss, rođen je 8. jula 1875. godine u nekadašnjoj nemačkoj državi Badenu, bio je jedan od najboljih švajcarskih forenzičara, doktor hemije, profesor na Univerzitetu u lozani, kriminolog i publicista.

Zbog svog velikog iskustva u otrkivanju zločina, pozvan je od strane tadašnje srpske vlade 1914. godine u cilju istraživanja zločina od strane nemačke, bugarske i austrougarske vojske nad civilnim stanovništvom u Srbiji. Pored toga, sa srpskom vojskom je u tom periodu prošao kroz Albaniju, Solunski front i došao do Beograda koji je bio oslobođen u novembru 1918. godine. Nakon rata je učestvovao u modernizaciji srpske policije.

Zbog brojnih razočarenja usled političkih i društvenih dešavanja pred kraj života, povukao se iz javnog života, i svoj život nastavio u skromnoj kući na Topčideru u Beogradu. On je bio pravi prijatelj Srba iz najtežih dana. Preminuo je 8. avgusta 1929. godine u Beogradu.

Slične vesti