fbpx

,,Proći će sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek”, patrijarh Pavle.

Patrijarh srpski Pavle, po rođenju Gojko, rođen je 11. septembra 1914. godine, a preminuo 15. novembra 2009. godine u Beogradu, na današnji dan pre tačno 10 godina. Bio je 44. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve od 1990. do 2009. godine. Puno ime i titula patrijarha Pavla glasili je Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski g. Pavle.

Njegov grob se nalazi u manastiru Rakovica u Beogradu. I danas, mnogi dolaze na njegov grob kako bi se molili za dobijanje potomstva, izlečenje od raznih bolesti ili za rešavanje svakojakih problema. Mnogi vernici mogu da posvedoče da su im molitve Njemu zaista pomogle, a bilo je i onih ljudi koji su se izlečili od teških i opakih bolesti.

Grob patrijarha Pavla u manastiru Rakovica.


Pavle je u narodu bio poznat i omiljen zbog svoje skromnosti i dobročinstva. Poznato je da je živeo asketskim životom, bio je mislilac, a njegove mudrosti se sa poštovanjem citiraju i danas. Pored toga, bio je i odličan zanatlija.

Postoji jedna anegdota o patrijarhovim cipelana koja bi potvrdila njegovo umeće. Njegove cipele su bile tako lake, udobne i sjajne. Jednom su ga pitali gde ih je kupio, na šta je Pavle odmahnuo rukom i dodao: ,,Eh, kupio”.
Ispostavilo se da su te cipele bile, zapravo, stare ženske čizme koje je patrijarh Pavle negde našao i prepravio sebi u cipele u svojoj majstorskoj radionici.

Patrijarh Pavle je neko ko je zaista imao nimalo lak i dosadan život, pun raznih lepih i manje lepih trenutaka. i danas ostao sinonim za skromnost, dobrotu, ljubaznost i nesebično davanje.

Autor: Miljana Pešić

Slične vesti