fbpx

Prijave za IT odeljenje Gimnazije od 13. do 17. maja

Svi zainteresovani učenici završnog razreda osnovne škole koji su zainteresovani za IT specijalizovano odeljenje Gimnazije ,,Bora Stanković” u Vranju, mogu se prijaviti od 13. do 17. maja, u periodu od 9 do 14 časova u ovoj obrazovnoj ustanovi.

,,Sve potrebne informacije u vezi sa IT odeljenjem možete pogledati na sajtu škole http://vranjskagimnazija.edu.rs. Podsećamo Vas da je pripremna nastava u toku za polaganje posebnog prijemnog ispita iz matematike koja se drži u Gimnaziji”, kažu iz Uprave škole.

Digitalna pismenost, poznavanje programiranja i baza podataka koje će učenici steći u gimnazijskom IT odeljenju biće važne za njihov dalji razvoj.

,,Osim prohodnosti na fakultete koji školuju IT stručnjake, maturanti tih odeljenja mogu da nastave studije i u drugim oblastima i tako probiju put ka digitalizaciji u poljoprivredi, zdravstvu i energetici”, kažu iz vranjske škole.

Zahvaljujući kompetencijama, ovi učenici mogu odmah po završetku gimnazije da postanu deo inovativnih startap kompanija.

,,Učenici koji su završili gimnazijska IT odeljenja, svoje znanje, veštine i stavove su već uspešno iskazivali na konkursima koje su raspisivale telekomunikacione kompanije. Naročito su velike uspehe pokazali u veb-dizajniranju i kreiranju aplikacija za mobilne telefone”, ističu iz Uprave škole.

Razvoj IT sektora jedan je od prioriteta Vlade Republike Srbije. Prema podacima Narodne banke Srbije IKT sektor jedan je od najperspektivnijih sa godišnjim rastom izvoza od 20 odsto u poslednjoj deceniji. Srbiji u ovom trenutku nedostaje oko 15. 000 IT stručnjaka.

J.R.

Slične vesti