„Prihvatanje je videti srcem, a ne očima“

0

Česta ismejavanja koja okolini deluju bezazleno mogu biti jako neprijatna i bolna za osobu koja je ismevana i mogu se loše odraziti na njeno samopouzdanje, socijalizaciju i psihičko stanje uopšte. Pogotovo kada je reč o mladim osobama koje imaju potrebe da budu prihvaćene i priznate u društvu. Zbog nemogućnosti da se identifikuju sa grupom, ovako marginalizovani adolescenti se povlače u sebe i pate, postajući na taj način još veća žrtva – predmet za zabavu, a neretko i nasilje. Ovo je toliko česta današnja pojava da je društvo postalo „slepo“ na ovaj vid verbalnog i psihičkog maltretiranja i prihvata ga kao nešto normalno i ne reagovanjem ga odobrava.  

Tema filma upućuje na to da je svako jedinstven i po nečemu drugačiji od nas ali da se u osnovi ne razlikujemo jer smo svi ljudi i imamo ista prava. Poruka filma je da ne treba etiketirati ljude na osnovu izgleda i prvog utiska, ne osuđivati i donositi mišljenje dok ih ne upoznamo. Iza lika koji vidimo možda se krije jako teška i tužna priča koju ne znamo, a nasim nesmotrenim, podrugljivim ili uvredljivim komentatima možemo je još više rasplamsati i učiniti da se osoba oseća još gore. 

Filmom „Prihvatanje je videti srcem, a ne očima“ Dom učenika srednjih skola Vranje prijavio se za učešće na filmskom festivalu „Dani Sretena Adzica“ u Jagodini, koji će biti održan od 29. do 01. decembra 2019. u organizaciji Doma učenika srednjih škola Jagodina. Podsećamo da se na prošlogodišnjem Festivalu nas film „Virtuelna stvarnost“ plasirao kao najbolji po izboru publike, a učenik našeg Doma Aleksandar Stojanović je proglašen za najboljeg glumca. Očekujemo da ćemo i ovim filmom ostvariti uspehe, a najviše od svega da će se dopasti srednjoškolcima i da će ih poruka filma naterati na razmišljanje i preispitivanje sopstvenog ponašanja.  

Glavne uloge u filmu tumačili su učenici: Aleksandar Stojanović kao „klošar“, Perica Kamberović kao „ganci“, Mihajlo Jovanović i Filip Spasić kao „streberi“, Luka Djordjević i Stole Trajković kao „mangupi“, Aleksandra Bozilović kao „buca“, Irina Djordjević kao „anoreksicna“ i Marija Dimitrijević kao „džanki“. Scenario za film, režiju, kameru i montažu radila je vaspitač-bibliotekar Jovana Trajković, uz tehničku podršku učenika Damnjana Zdravkovića. Mentori fima su vaspitač-bibliotekar Jovana Trajković i vaspitač Tanja Veličković.  

Film je autorsko delo i predstavlja poseban značaj za ekipu koja je radila jer je potpuno samostalno odrađen bez pomoći stručnih lica. Snimanje je teklo po planu, sa puno zabave i predanosti tokom rada. 

Autor teksta: Jovana Trajković

Prethodni tekstSveti kralj Stefan Dečanski, slava manastira Visoki Dečani
Sledeći tekstMeđunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Kako izgleda iz ugla žrtve?

Ostavite komentar

Molimo Vas da unesete komentar!
Ime