fbpx

Preminuo Spiros Janulis (88), sin Janisa Janulisa Grka koji je svoju zemlju poklonio za srpsko groblje u Prvom svetskom ratu

Danas je na Krfu preminuo Spiros Janulis (88), sin Janisa Janulisa Grka koji je svoju zemlju poklonio u Prvom svetskom ratu za srpsko groblje na kom su sahranjeni srpski heroji.

Janis Janulis je još onda udario temelje prijateljstva koje traje i danas. To prijateljstvo su nastavili da neguju i njegovi potomci. Kako bi se pokazalo da se ovom odnosu pridaje poseban značaj, u Nišu je, na teritoriji gradske opštine Pantelej, jedna ulica dobila ime Janisa Janulisa, a njegov unuk Hristos koji je nekoliko puta boravio u ovom gradu je postao počasni građanin gradske opštine Pantelej. Uručeno mu je i priznanje zbog poštovanja koje su kako njegova porodica, tako i sunarodnici pokazali prema našim vojnicima.

Tokom posete Nišu, Hristos Janulis je izjavio da su veze sa Srbima toliko jake i tako snažne da to retko ko može da razume, a oni koji su i sami bili gosti Krfa i sela Agios Meteos, odakle ova porodica potiče, mogu to i da potvrde. Srbija je podigla spomenik Janisu Janulisu u samom centru sela u porti crkve, kao znak zahvalnosti za zemlju na kojoj su sahranjeni srpski vojnici.

Već sto godina unazad, porodica Janulis čuva sećanje na sprske vojnike koji su posle Albanske golgote koju su preživeli na ostrvu Krf pronašli utočište. Na Krfu je stiglo oko 130 000 vojnika, dok je ostrvo imalo samo 70 000 stanovnika. Srpski vpjnici su bili bolesni i iscrpljeni. Domaćini su ih vrlo brzo prihvatili izazivajući poštovanje među srpskom vojskom.

I danas se među meštanima ostrva priča kako nijedna grančica masline nije bila polomljena na Krfu, dok su srpski vojnici bili tu. Na taj način se sticalo poverenje.

U porodičnim razgovorima na Krfu se često pominje vreme kada su na ostrvu boravili naši vojnici, takođe, sa puno poštovanja se čuvaju spomenici koji su podignuti srpskim vojnicima.

Slične vesti