fbpx

Preminula prof. dr Vera Cenić, prva žena doktor nauka iz Vranja

U ponedeljak 25. maja, u večernjim satima, u Vranju, je preminula prof. dr Vera Cenić, penzionisana profesorka književnosti, prva žena doktor nauka iz Vranja. Preminula je u svojoj 90. godini života.

Vera Cenić je rođena 26. novembra 1930.godine u Vranju. Bila je najstarija od četiri ćerke vranjske porodice Petković. Master i doktorat je završila na Filološkom fakultetu u Beogradu, na grupi za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost.

Radila je u osnovnoj i srednjoj skoli, kao profesor jezika i književnosti, trideset godina, a poseban pečat je ostavila na današnjem Pedagoskom fakultetu, a nekadasnjoj Pedagoskoj akademiji, u Vranju. Generacije učenika sa akademije i danas pamti njene časove, slikovito tumačenje književnih dela, i trude se da u svom poslu primene sličan metod.

Bavila se, takođe, naučnim i književnim radom. Pisala je eseje, oglede i studije, najviše o Bori Stankoviću, te je objavljivala u mnogobrojnim listovima i časopisima.

Svojim angažovanjem i delom je kreirala sopstveni kulturni milje u Vranju, koji se ceni na širem prostoru srpskog nacionalnog bića.

Cenićeva je bila i prvi kustos, odnosno, pedagog Muzej kuće Bore Stanković u Vranju. Autorka je vodiča po imenu ,,Vodič kroz muzej kuću Borisava Stankovića”.

Postoji legenda da je Vera sačuvala piščevu rodnu kućuu Vranju od sigurnogrušenjakoje je bilo planirano 1964. godine.

Vera Cenić je predstavljena u knjizi ,,Žene govore” od strane književnice Slavice Goronje, koja ju je uvrstila medju deset najznačajnijih žena koje su ostavile pečat u srpskoj nacionalnoj baštini.

Dr Vera Cenić je 2013. godine dobila Specijalno javno priznanjegrada Vranja “31. januar”, za životno delo u nauci i književnom radu. Zatim, Specijalnu poveljuPedagoškog fakulteta i mnoge druge nagrade 2017. godine.

Književne studije koje je objavila: ,,Ogledi o Borisavu Stankoviću” (1988), knjige ,,Kanjec filjma” (1994), autobiografski roman o golootočkom iskustvu, ,,Retorika” (sa Sunčicom Denić) 1995. Tu si i mnogobrojni eseji, ogledi i tekstovi o književnosti i Bori Stankoviću.

dr-Vera-Cenic-i-dr-Gradimir-Cenic-na-Borinoj-nedelji-u-Vranju…..1 ...
Vera i Gradimir Cenić

Bila je udata za prim. dr Gradomira Cenića, čuvenog vranjskog hirurga. Nakon 2013. godine su doživeli poznu i zaksnelu sudsku rehabilitaciju po vlastitom zahtevu, zbog neopravdanog suđenja, kao i vremena koje su proveli na Golom otoku u vreme Rezolucije Informbiroa, u periodu 1950/1951.

Slične vesti