fbpx

Predstava ,,Koštana” – režija – Dragan Živković Durge

U utorak 26. februara u sali Doma Vojske, biće odigrana predstava ,,Koštana“, prema tekstu Bore Stankovića. Režiser predstave je poznati Vranjanac i glumac Dragan Živković Durge.

Drama ,,Koštana” se prvi put pojavila pred publikom 1900. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu. Od tada, do danas imala je više različitih varijanti. Čak je i sam pisac u nekoliko navrata menjao sadržaj sopstvenog dela. Tako je 1905.g. možda i pod pritiskom kritike toga doba, da su mu dela orijentalna i polupismena, objavio ,,Koštanu” bez dijalekta, na čistom srpskom književnom jeziku. Najpoznatija je “Koštana” iz 1924. godine koja je i najigranija. I ova varijanta je unekoliko originalna, jer koristi teme i likove koje je Bora objavljivao u različitim izdanjima.

Komad je i danas izuzetno aktuelan, najpre zbog važnosti teme, a to je pitanje etičkog odnosa jednog opsesivnog društva prema drugome, drugačijem i posebnom, a onda i kao večito, neophodno ponavljanje i iščitavanje one poznatove šekspirove slike sveta u kome je pozorište ogledalo društva. “Koštana”, samim tim otvara i brojna pitanja naših moralnih stavova prema umetnicima, bili oni glumci, pisci, pevači…

„Kolka je žalba za mlados’ “? Odgovor na ovo pitanje Bora je ponudio kroz svoje likove u „Koštani“, kroz svoje misli i zapisanu reč. Moja namera je da našu publiku podsetimo na njegovo traganje za odgovorom. Da ponudimo naše čitanje tog problema, ali ne dodajući i ne oduzimajući mnogo od samog Borinog koncepta. I dalje tragamo i mislim da ćemo istraživati do same generalne probe, koliko je to potrebno čoveku da bude srećan, i koliko je to malo ili mnogo, teško dostići, o čemu kroz svoje postupke i reči govore i svi Borini likovi u „Koštani“, ali i ne samo u tom komadu. Mislim da smo na dobrom putu da naparvimo dobru predstavu. Lično priželjkujem da publika zajedno sa nama doživi to vreme, i tu emociju, koja je krasila naše patrijarhalno Vranje. Ti mladi ljudi koji od novembra skoro svakog dana rade sa mnom žive za dan premijere, a njihova energija, i večiti Bora, bili su moja neiscrpna inspiracija”.

Početak predstave je predviđen za 20 časova, a cena ulaznice koju možete nabaviti na ulazu u Domu Vojske, je 200 dinara.

Slične vesti