fbpx

Predavanje na temu ,,Tajne akcije srpske vojske – ostvarivanje interesa Kraljevine Srbije”

U ponedeljak 19. novembra 2018. godine sa početkom u 19.30 časova, u prostorijama Periodike,  Biblioteke ,,Bora Stanković” u Vranju biće održano predavanje na temu ,,Tajne akcije srpske vojske – ostvarivanje interesa Kraljevine Srbije’‘ samostalnog istraživača istorije Vladimira Lovića.

Za portal Čaršija, predavač Lović kaže ,,da je tema proistekla iz potrebe da se ne zaborave velika dela Srba koji su pod motivom patritozma i oslodođenja svoje zemlje iskazali veliku hrabrost, požrtvovanost, rodoljublje i žrtvu. Zapravo, biće dosta reči velikim junacima i ljudima koji ne smeju pasti u zaborav, već njihova slobodarska ideja i žrtva treba postati paradigma svakog savremnog Srbina”.

Sam cilj predavanja je sagledavanje istorijskih činjenica iz jednog manje poznatog ugla, i kako su na ostvarivanje interesa tadašnjeg državnog rukovodstva uticale tajne, specijalne akcije slavnih srpskih boraca kao i savezničkih ratnika koji su zajedno sa našim ljudima u njima učestvovali.

O značaju ove teme svedoči i to da je baš ova tema bila prisutna i na međunarodnom naučnom skupu 5. i 6. novembra u Beogradu.

Slične vesti