Praznik Sveta tri jerarha, kao uspomena na Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog

0

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici u Vranju, kao i širom Srbije i sveta obeležavaju praznik Sveta tri jerarha, kao uspomenu na Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog.

Dok je kod Grka ovo kako verski, tako i nacionalni i školski praznik, kod nas, u našem narodu, je ovaj dan esnafska slava.

Kako verovanja kažu, ovaj praznik štiti ljude i životinje od mrazeva i zlih vetrova. Kada smo kod vetra, prema vetrovima koji će danas duvati, prognoziraće se vreme u toku cele godine.

Za vreme cara Aleksija Komnena, među učenim ljudima u Carigradu je došlo do nesuglasica i prepirki o tome koji je od trojice svetitelja bio najveći.

Neki tvrde da je to bio Vasilije Veliki zbog svoje čistote i hrabrosti, drugi su pak govorili da je to Jovan Zlatousti, zbog čudesne rečitosti i jasnoće u propovedanju hriščnske vere. Treću si glasali za Grigorija Bogoslova zbog nedostižne visine u bogoslovlju.

Tako se i podeliše pristalice na Vasilijane, Grigorijane i Jovanite.

Međutim, episkopu Ehvatijskom se u snu javiše sva tri svetitelja i rekoše mu da su oni jedno u Boga i da među njima nema ništa protivurečeno i da nema ni prvog, ni drugog, a ni trećeg.

Poučiše episkopa da prestane sa deobom onih koji se spore i prepiru oko njih i da se ustanovi zajednički praznik.

Sastavljena je zajednička služba i i praznik Sveta Tri jerarha, koji se praznuje danas, 12. februara po novom kalendaru.

Svaki od pomenutih svetitelja ima i svoj poseban dan.

Prethodni tekstИзложба „Заборављени јунак др Владан Ђорђевић“ поводом Дана државности Србије
Sledeći tekstNURDOR sprema obeležavanje Svetskog dana dece obolele od raka 15. februara

Ostavite komentar

Molimo Vas da unesete komentar!
Ime