fbpx

Pravoslavni vernici danas slave Sveta Petku Trnovu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi, u narodu poznatiji kao praznik Svete Petke.

Ovaj praznik, kao i sama svetiteljka je našim krajevima jako poštovan jer se smatra zaštitnicom žena, kao i čuvarkom bolesnih i siromašnih. Ovaj praznik se smatra ,,ženskim” praznikom, te se ovoj svetiteljki kroz molitvu obraćaju sve žene svih vera i nacija.

Rodom je iz Rima, iz hrišćanske porodice, od oca Agatona i majke Politeje, živela je u 2. veku posle Hrista, a nakon smrti roditelja, imanje je razdelila siromašnima i zamonašila se. Kao monahinja ona još sa većim žarom revnosti propovedaše veru u Hristu, jedinog istinitog Boga, i mnoge neznabošce privede Gospodu Hristu, iako u to vreme Hristova vera beše krvavo gonjena od rimskih vlasti.

Osuđena je na smrt od strane kneza Tarasija, koji je doznavši da je hrišćanka, izvedo pred sud da je upita o veri. Pre svega je naredio mučenje i kuvanje u kotlu punog zejtina, smole i olova, ali uz pomoć anđela, vatra utihnu. Na kraju, uvidevši da nijedan vid mučenja je ne može povrediti, on naredi da je pogube odsecanjem glave.

U Vranju, na današnji dan, najveći broj vernika odlazi u crkvu Sveta Petke u blizini Belog mosta, poznatiju kao Krstata džamija, koja datira još iz 13. veka, a koja je za vreme Turaka pretvorena u džamiju dograđivanjem minareta.

Slične vesti