fbpx

Povelja i bareljef sa likom Bore Stankovića uručeni Milu Lomparu

Predsednik UO Književne zajednice „Borisav Stanković“ u Vranju Miroslav Cera Mihailović, uručio je prof. dr Milu Lomparu povelju i bareljef sa Borinim likom za izuzetan doprinos srpskoj književnosti i negovanje vrednosti dela Borisava Stankovića.

Miroslav Cera Mihailović, rekao je da je ovo jubilarna godina kada Književna zajednica obeležava 30 godina od osnivanja i savet zajednice odlučio je da upravo prof. Lomparu dodeli ovu povelju.

Prof. dr Milo Lompar, istakao je da „sa velikom radošću dolazi uvek u Vranje zato što ima izuzetnu simpatiju za atmosferu u kojoj su nastali izuzetni ljudi naše kulture kao što su dvojica najuočljivijih Bora Stanković i Justin Popović“.
S druge strane, dolazim ovde rado zato što se osećam jako dobro i uvek želim da podržim one ljude koji svojom individualnom aktivnošću drže u našem pamćenju jednu od najvećih ličnosti srpske književnosti kakav je Bora Stanković”. 

Prof. dr Milo Lompar je predstavio svoju knjigu „Crnjanski – biografija jednog osećanja“, za koju je u martu ove godine primio nagradu Meša Selimović.
On je održao predavanje o Milošu Crnjanskom, koji je, po njemu, kako kaže, najveći srpski moderni pisac, a po opštem mišljenju, jedan od najvećih srpskih pisaca uopšte.

To činim sa osećanjem dužnosti, budući da Miloš Crnjanski nije od onih pisaca o kojima je u našoj sredini bilo govoreno uvek i po zasluzi, već često po poruzi i na neprikladan način. To je bacilo senku na ovu izuzetnu ličnost naše kulture i u nekom smislu je obaveza onih koji poput mene prema Crnjanskom imaju odnos kao vrednosti, a ne kao ličnosti, da u svakoj prilici iznova podseti na ono što tu vrednost u egzistencijalnom, književnom i kulturnom smislu oblikuje“, istakao je Lompar.

Prof. Lompar je podsetio da je „Crnjanski pisac margine koji je obogatio srpsku kulturu, kao autor našeg najvećeg istorijskog romana „Seobe” i velikog kosmopolitskog dela „Roman o Londonu”.
Knjiga govori prevashodno o jednom putovanju kroz vek Crnjanskog, kroz sve one sisteme i ustanove Srbije, Jugoslavije i evropskih država u kojima je veliki pisac boravio.

Milo Lompar (Beograd, 19. april 1962) srpski je istoričar književnosti, filozof, profesor na Filološkom fakultetu i predsednik Zadužbine Miloša Crnjanskog.

Diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu, (Grupa za jugoslovenske književnosti i Opštu književnost). Doktorirao je na istom fakultetu tezom o Istorijskom, poetičkom i književnom nasleđu XVIII i XIX veka u poznim delima Miloša Crnjanskog pred komisijom koju su činili akademik Nikola Milošević, prof. dr. Jovan Deretić i prof. dr. Novica Petković.

Na Filološkom fakultetu u Beogradu profesor je predmeta Srpska književnost XVIII i XIX veka i Kulturna istorija Srba. Bio je generalni direktor Politike a.d. u periodu 2005–2006. godine.

Slične vesti