Šarenilo boja je ono što me inspiriše kada dođe proleće. Povrće nam daje mogućnost da nam jela izgledaju bajkovito. Ima dosta ljudi koji ne jedu meso, vegani i vegetarijanci, ljudi koji poste, evo jednog lepog i ukusnog ručka za Vas. Ne zahteva puno vremena, a jelo može spremiti svako brzo i lako.
Potrebni sastojci:
– 250 gr pirinča,
– glavica crnog luka,
– 2 čena belog luka,
– 2 kašike ulja,
– 300 gr šampinjona,
– 250 gr konzerviranog kukuruza šećerca,
– 250 gr konzerviranog crvenog pasulja,
– 200 ml soka od paradajza,
– soja sos,
– so, biber, vegeta, origano,
– čili (za ljutokusce)
Priprema:
Na zagrejanom ulju propržiti iseckan crni i beli luk i dodati krupno iseckane šampinjone. Kada se sve lepo uprži dodati pirinač, so i 500 ml vode. Nakon što voda ispari staviti crveni pasulj, a koji minut kasnije i kukuruz šećerac. Sve sjediniti i jos malo kuvati. Potom dodati 200ml soka od paradajza, soja sos i čili po ukusu. Začine stavljate po ukusu, malo origana, bibera i vegetu.
Kako bi jače osećali začine koje dodajete možete ih pre toga malo propržiti na ulju.
Uz ovo jelo se jako lepo slaze tzatziki salata. Za one koji bi ipak neko posno jelo upotpunili nečim mrsnim.
Potrebna sastojci:
– 2 krastavca,
– 500ml gustog jogurta ili kisele pavlake,
– 2-3 čena belog luka,
– malo maslinovog ulja,
– so, biber, mirođija.
Priprema je lagana:
Iseckati krastavac na kockice, a beli luk i mirođiju što sitnije. U činiju staviti sve sastojke, promešati i ostaviti u frižider da se lepo ohladi.
Ova salata osvežava i može da poluži kao odlična večera u toplim letnjim danima.
I.S.